Lemberga opozicionāri samelojušies

© nra.lv

Lai arī Ventspils domes bezpartejiskais deputāts Vladislavs Šafranskis publiski noliedzis, ka, izmantojot Ventspils pilsētas svētkus un mazus bērnus, organizējis pret Ventspils mēru Aivaru Lembergu vērstu kampaņu, Neatkarīgajai ir pierādījumi, ka deputāts ir krietni vien samelojies.

Turklāt ar viņu balonu operācijā biedrojies arī Ventspils domes eksdeputāts Aivis Landmanis.

Vērojot pilsētas svētkus sestdien ap astoņiem vakarā, kāda nama pagalmā starp Kuldīgas un Raiņa ielu Neatkarīgās uzmanību piesaistīja lielie, krāšņie, uzrakstiem rotātie un acīm redzami speciāli Ventspils svētkiem pasūtītie piepūšamie baloni. Intrigas dzīts, Neatkarīgās korespondents nolēma atklāt, kādi vēl pārsteigumi gaida pilsētas viesus. Tuvāk aplūkojot piepūstos balonus, atklājās, ka tos rotā uzraksts: «Aivar, ja tu būtu saimnieks – nezagtu!» Ap baloniem rosījās trīs cilvēki – viena sieviete un divi vīrieši. Kad Neatkarīgā sāka iemūžināt notiekošo, sieviete un viens no vīriešiem mudīgi nozuda tuvākajās durvīs. Pie balonu pūšanas vietas palikušais vīrietis ar lepni paceltu galvu turpināja krieviski runāt mobilajā tālrunī. Kad pasākuma iemūžināšana jau noritēja pavisam tuvu notikuma vietai, atklājās, ka brašais runātājs ir neviens cits kā V. Šafranskis. Turpinot runāt pa tālruni, viņš sāka pozēt, visticamāk, nepazīstot Neatkarīgās korespondentu no Rīgas. Sarunu partnerim telefonā viņš norādīja, ka akcijas nodrošināšanai vajadzīgi vēl pieci cilvēki. Akcija sākšoties desmitos vakarā.

Tik tiešām, vēlā vakarā ļaužu pūlī parādījās minētajā pagalmā piepūstie baloni. Daži no aculieciniekiem arī stāstīja, ka tos rokās turējuši bērni.

Jāatgādina, ka antilemberga kampaņas jau ir kļuvušas par tradīciju pirms Saeimas vēlēšanām. Visas ir organizējušas t.s. Lemberga opozicionāru – miljonāru Olafa Berķa, Oļega Stepanova, Igora Skoka un Genādija Ševcova – uzticamības personas. Iezīmējies arī visām kampaņām kopējais elements – tikai šo kampaņu organizatoriem saprotams humors.

Tikmēr daudzos ziņu portālos lasāms V. Šafranska apgalvojums, ka viņam ar šīm akcijām neesot nekāda sakara. Viņš tās neesot organizējis un arī nezinot, kurš to varētu būtu darījis. Turklāt opozīcijas deputāts apgalvoja, ka ir redzējis «skaistus balonus» ar jau minētajiem uzrakstiem, taču pilsētas svētku laikā viņš neesot ievērojis nevienu akciju, kas būtu vērsta pret A. Lembergu. «Ja tā būtu organizēta akcija, domāju, ka tās organizatori paši sevi jau būtu atklājuši,» sacījis V. Šafranskis.

Tikmēr iedzīvotāji svētku laikā Ostas ielas promenādē pamanījuši, ka baloniem bija piestiprināts vēl viens skandalozs personāžs – Ventspils domes eksdeputāts no Jaunā laika Aivis Landmanis. Un zīmīgi, ka arī viņš melo. Iespējams, ka abi politiskie darbinieki ir nolēmuši apkrāpt valsti un neuzrādīt ar balonu iegādāšanos, piepūšanu un staidzināšanu saistītos izdevumus kā politisku reklāmu. Nekā citādi abu muldēšanu sarunā ar Neatkarīgo nevar izskaidrot. Un muldēšana bija šāda: gan Aivim Landmanim, gan Vladislavam Šafranskim balonus iedeva «nepazīstami labi cilvēki». Abi turēja rokās balonus, jo tie «ir skaisti». Kas par tiem maksāja, viņi nezina, un kāds bija balonu rokāturēšanas mērķis, viņi arī nevēlējās paskaidrot. Nepārprotami ar Neatkarīgās jautājumiem sakaitinātajam A. Landmanim izspruka vienīgi tas, ka «Aivara uzvārds un personas kods uz balona nebija rakstīts, līdz ar to tā nav nekāda politiskā aģitācija». Tātad var secināt, ka viņš lieliski apzinās savas darbības politisko svaru. Tikai abi ar V. Šafranski ir sarunājuši melot un ākstīties – gadījumā, ja kāds jautā par skandalozajiem baloniem.

Jāatgādina, ka V. Šafranskis ir bijis preses sekretārs un menedžeris vairākos O. Stepanova uzņēmumos, savukārt A. Landmanis – O. Berķa uzņēmumos. V. Šafranskis Ventspils domē ievēlēts no partijas Saskaņas centrs saraksta, taču šā gada martā no tās kopā ar Aleksandru Mirvi, Oļegu Mihailovu, Alenu Baibekovu, Oļegu Dorofejevu un Daini Treimani tika izslēgts. «Viņi domē vairs nepārstāv Saskaņu, bet tikai paši sevi,» tolaik akcentēja Saskaņas centra Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks un Kurzemes reģiona koordinators Valērijs Agešins. Viņš presei paziņoja, ka izslēgtās personas nav pakļāvušās partijas disciplīnai.