Latvijā izstrādā pārtiku, kuras derīguma termiņš būs 25 gadi

© Ekrānšāviņš

Kilograms maltās gaļas, vistas filejas vai kartupeļu pankūku tiek pārvērsts 100 gramos, nezaudējot vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un saglabājot garšas īpašības.

Vai, piemēram, ābols tiek pārveidots par plānu batoniņu. Pie šādas jauna veida pārtikas, kuras derīguma termiņš būs 25 gadi, šobrīd strādā Latvijas zinātnieki, ar mērķi to izmantot krīzes situācijās gan militārpersonu, gan civiliedzīvotāju ēdināšanai. Jaunā pārtika jau ir testēta Antarktīdā, un šogad to izmēģinās arī zemessargi, ziņo LTV.

Latvijā

Pavasara salnas ir kļuvušas par nopietnu izaicinājumu daudziem augiem Latvijā. Īpaši cietušas meža mellenes, jo to agrīnais ziedēšanas periods sakrita ar aukstuma vilni. Lauksaimniecības produktu ražotāji ir spiesti meklēt veidus, kā aizsargāt kultūraugus, lai samazinātu bojājumus un saglabātu ražu.

Svarīgākais