Bergmanis norāda uz to, kas aizmirsts, sastādot 2025. gada valsts budžetu

© Dmitrijs Suļžics/MN

Līdzšinējās diskusijās par valsts budžetu redzams, ka ir piemirsts par iestāžu uzturēšanas izdevumu pārskatīšanu, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" sacīja Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas vadītājs Raimonds Bergmanis (AS).

Viņš uzsvēra, ka šo problēmu aktualizējusi arī Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP).

Budžets kopumā, viņaprāt, ir uzrakstīts "pietiekami sarežģītā veidā", un visu laiku esot jānodarbojas ar rēķināšanu. Bergmanis neslēpa, ka deputāti brīžiem apjukuši, vērtējot dokumentus. Piemēram, esot grūti saprast, vai iestādēm ir budžeta samazinājums vai nav. Piemēram, attiecībā uz probācijas budžetu, dokumentos redzams, ka vidējā termiņā samazinājumu nav, bet, salīdzinot 2024. gadu ar 2027. gadu - samazinājums ir. Un tā ir ļoti daudzās pozīcijās, pauda komisijas vadītājs.

Kā vēstīts, nesaņemot atbilstošu finansējumu, var nākties domāt par kādas PMLP nodaļas slēgšanu, trešdien Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēdē pastāstīja PMLP priekšniece Maira Roze.

Iepazīstinot deputātus ar PMLP 2025. gada budžetu, Roze informēja, ka komunālie maksājumi augot iespaidīgi, piemēram, dubultojas īres maksa, kas attiecīgi nozīmē, ka pieaug risks, ka nākotnē var nākties domāt par kādas PMLP nodaļas slēgšanu.

Roze gan mierināja, ka patlaban neviena nodaļa netiks slēgta un pārvalde meklēs iespējas, kā ar šo situāciju tikt galā, bet "nu tā ir nākotne".

2025. gada PMLP budžets plānots 30 098 660 eiro apmērā. Piemēram, 641 amata vietai atlīdzībai paredzēti 17 073 328 eiro, savukārt precēm un pakalpojumiem 7 125 875 eiro.

Svarīgākais