Ķeguma HES ūdenskrātuvē samazinās un Pļaviņu HES atjaunos augstāku ūdens līmeni

© f64.lv, Kaspars Krafts

Šodien Pļaviņu hidroelektrostacijas (HES) ūdenskrātuvē sāksies pakāpeniska ūdens līmeņa atjaunošana, noslēdzoties hidrotehnisko būvju atjaunošanas remontdarbiem ūdenslīmeņa mainīgajā zonā, informē AS "Latvenergo" pārstāvji.

Šī gada 29. septembrī ūdenskrātuvē būs sasniegts normāls ikdienas ekspluatācijas ūdenslīmenis - 69,45 metru atzīme Latvijas normālā augstuma sistēmā (LAS).

Ūdenskrātuves piepildīšanas temps būs atkarīgs no ūdens pieteces upē un pieprasījuma elektroenerģijas tirgū.

Pļaviņu HES ūdenskrātuves līmeņa pazemināšanas laikā notika būvprojekta "Pļaviņu HES augšas bjefa balstu un atbalstsienu atjaunošana" trešās kārtas zemūdens konstrukciju atjaunošanas darbi - bojāto dzelzsbetona virsmu atjaunošana mainīgajā un zemūdens līmeņa zonā.

Vienlaikus Ķeguma HES ūdenskrātuvē šodien un sestdien, 28. septembrī, būs pazemināts ūdenslīmenis. Ūdens pazemināšana Ķeguma HES paredzēta, lai veiktu Pļaviņu HES lejas bjefa apsekošanu un mērījumus, kas nodrošina stratēģiskas nozīmes hidrotehnisko būvju uzturēšanu un drošumu atbilstoši normatīvajiem aktiem.

Līmenis ūdenskrātuvē tiks pazemināts līdz 30,55 metru atzīmei Latvijas normālā augstuma sistēmā (LAS), kas ir ikdienas ekspluatācijas režīma zemākā robežvērtība laika periodam no 1. septembra līdz pavasara ledus iziešanas beigām.

Ķeguma HES ūdenskrātuvē normāla ikdienas ekspluatācijas ūdenslīmeņa atjaunošana sāksies 28. septembrī pēc plkst. 19. Ūdenskrātuves piepildīšanas temps būs atkarīgs no ūdens pieteces upē un pieprasījuma elektroenerģijas tirgū.

Jau ziņots, ka no 12. augusta līdz 27. septembrim Pļaviņu HES ūdenskrātuvē bija pazemināts un noturēts ūdens līmenis, lai veiktu aktuālos remontdarbus.

"Latvenergo" koncerna apgrozījums pagājušajā gadā bija 2,034 miljardi eiro, kas ir par 10,4% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt koncerna peļņa pieauga par 90,8% un bija 350,917 miljoni eiro.

"Latvenergo" nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, kā arī ar dabasgāzes tirdzniecību un elektroenerģijas sadales pakalpojumu nodrošināšanu. "Latvenergo" obligācijas kotē biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.

Svarīgākais