Siliņa komentē gadījumu, kad pēc saslimšanas ar difteriju miris četrus gadus vecs zēns

© Kaspars Krafts/MN

Rūpēties par saviem bērniem, pirmkārt, ir vecāku uzdevums, un tikai pēc tam tas ir pārējo sabiedrības locekļu uzdevums, otrdien pēc valdības sēdes sacīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV), komentējot gadījumu, kad pēc saslimšanas ar difteriju miris pret šo slimību nevakcinēts četru gadus vecs zēns.

Viņa norādīja, ka minētais gadījums ir ārkārtīgi satraucošs. "Domāju, ka mums noteikti ir jāpalīdz arī ģimenes ārstiem stiprināt viņu darbu ar vecākiem arī šādos gadījumos, kad vakcinācija, iespējams, ir bijusi kā iespēja glābt bērniņu," sacīja valdības vadītāja.

Vienlaikus premjere norādīja, ka tomēr jāatceras, ka šobrīd nevar uzlikt kaut ko ļoti drastisku kā obligātu pienākumu, nerēķinoties ar diezgan lielu sabiedrības daļu, kurai, iespējams, nepieciešams laiks, lai šo informāciju saņemtu.

Viņasprāt, apsveicama ir tiesībsarga iesaistīšanās, lai informētu sabiedrību un vecākus par to, kādas ir iespējas vecākiem pasargāt bērnus. "Tas ir, pirmkārt, vecāku uzdevums rūpēties par saviem bērniem, un tikai tad tas ir pārējo sabiedrības locekļu uzdevums," sacīja Siliņa.

Premjeres ieskatā, tiesībsarga atzinums par lielāku bāriņtiesu iesaisti šajā jautājumā ir apsveicams. "Noteikti, ka ir jārisina jautājums, kādā veidā mēs varam strādāt ar tiem vecākiem, kuri atsakās no šīs vakcinēšanās. Varbūt nepietiek tikai ar parakstu, ir jāpadod šī informācija tālāk, lai arī, ja tāds bērns atrodas kādā mācību iestādē, šī informācija ir pieejama. Protams, ievērojot visus datu aizsardzības noteikumus," teica Ministru prezidente.

Premjere vēlreiz aicināja Saeimas deputātus atbrīvot bāriņtiesas no neraksturīgajām funkcijām, piemēram, notariālo pilnvaru izsniegšanas, jo to varot darīt juristi, ļaujot bāriņtiesām nodarboties ar jautājumiem, kas saistīti ar bērniem.

Tāpat valdības vadītāja norādīja, ka arī Veselības inspekcijai ir jāvēro ne tikai, kādā veidā notiek ārstēšana, bet arī tas, kādā veidā ārsti komunicē ar sabiedrību. "Ja nepieciešams mainīt kādu normatīvo aktu, es noteikti vienmēr būšu atvērta arī šim, jo cīņa ar dezinformāciju ir ļoti sarežģīta, un vienmēr ir jānošķir, kur ir kādas personas subjektīvās intereses, bet, ja masu plašsaziņas līdzekļos tā ir apzināta rīcība, tad noteikti tādai personai ir jāsaņem atbildība," sacīja Siliņa.

Jau vēstīts, ka pēc saslimšanas ar difteriju 16.septembrī miris četrus gadus vecs zēns. Zēns nebija vakcinēts pret difteriju.

Tāpat jau ziņots, ka policija sestdien aizturēja vecākus par divu ar difteriju saslimušu bērnu izņemšanu no slimnīcas, savukārt bērni tika nogādāti slimnīcā.

VP skaidroja, ka policija saņēma iesniegumu no slimnīcas par to, ka piektdien, 20.septembrī, sieviete pretēji ārstu norādēm no slimnīcas izņēma savus divus bērnus, kuri slimoja ar difteriju un kuriem ir komplikācijas un nozīmēta obligātā ārstēšanās slimnīcā.

Saistībā ar notikušo policijā sākts kriminālprocess. Sestdienas rītā VP policijas darbiniekiem izdevās noskaidrot bērnu atrašanās vietu. Saistībā ar to, ka bāriņtiesā bija pieņemts lēmums par aizgādības tiesību pārtraukšanu vecākiem, par notikušo paziņots bāriņtiesai.

Tāpat LETA jau rakstīja, ka lēmumu par bērna vakcinēšanu tā dēvētajās antivakseru ģimenēs ārsts var lūgt pieņemt bāriņtiesām, norādījis tiesībsargs.

Svarīgākais