Šī peldsezona Latvijā iezīmējusies melnās krāsās

© Dmitrijs Suļžics/MN

Šogad peldēšanas sezona ir oficiāli noslēgusies. Ar katru dienu ūdeņi kļūst aukstāki, un pludmales paliek arvien klusākas, lai gan vēl siltās dienas mūs turpina lutināt. Kā norāda glābēji un mediķi - šī peldēšanas sezona iezīmējas melnās krāsās. Salīdzinot ar pagājušo gadu, Latvijā no ūdenstilpnēm izvilkti vairāk noslīkušo, vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

58 bojāgājušie, kurus glābšanas dienests izcēla no ūdenstilpnēm, un 90 - kuru nāvi konstatēja neatliekamās medicīniskās palīdzības darbinieki. Starp bojāgājušajiem ir bērni, jaunieši, pieaugušie un seniori. Šie rādītāji ir augstāki nekā pērn.

Ingars Avens, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) operatīvās pārvaldīšanas nodaļas vadītājs stāsta: “Biežākie iemesli, protams, ir alkohola lietošana, savu spēju pārvērtēšana, kā arī, ne mazāk svarīgs faktors - veselības problēmas.”

Mediķi šovasar devās uz 200 izsaukumiem, no kuriem pusei tika konstatēta nāve, bet otrai pusei - turpmāko dzīvi makā būs jānēsā invaliditātes karte. Neliels procents ir tādi, kuri paliek neskarti. Kā stāsta NMPD brigāžu atbalsta vadības centra vadītāja vietniece Ilona Indriksone, slīcēja glābšana ir paša slīcēja rokās, jo kamēr atbrauc mediķi un glābēji, cilvēks jau var būt noslīcis: “Tur izšķir sekundes. Ļoti pozitīvi būtu, ja bērni mācētu arī peldēt skolās, kā obligātā prasība būtu, lai iemācītos labāk.”

Lai situāciju risinātu, valstī bija paredzēts ieviest programmu “Drošība uz ūdens”. Tajā paredzēts, ka katru gadu 1.-3. klašu skolēnu apmācībai peldēšanā un citās prasmēs tiks iztērēti pusotrs miljons eiro gadā. Tiesa, šobrīd Saeimā, analizējot, kā ieviesta programma, atzīst, ka nekas neesot pavirzījies uz priekšu.

Zane Gemze, biedrības “Peldēt droši” vadītāja komentē: “Tas, ko mēs redzam - ārējie nāves cēloņi ir vadošie Latvijā, Latvija šajā ziņā ir vadošā Eiropā un peldēšana ir viena no tām sastāvdaļām. Mēs neredzam, ka valsts rūpētos par sabiedrību un iedzīvotājiem, lai mazinātu noslīkšanu.”

Tātad, naudas nav, lai apmācītu bērnus peldēt. Tikmēr Lietuvā un Igaunijā obligātās peldēšanas nodarbības jau ir iekļautas mācību programmā. Pēc Peldēšanas federācijas datiem, Latvijā ir aptuveni 50 peldbaseinu, kas varētu nodrošināt peldēšanas apmācības 75% Latvijas bērnu.

Par peldētapmācības programmas ieviešanu atbildīgā Izglītības un zinātnes ministrija šobrīd atturas no plašākiem komentāriem, taču uzsver, ka budžetā līdzekļu šai programmai nepietiekot.

Latvijā

Trešdien, 18. septembrī, Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļa pievienojās Satiksmes drošības vadības biroja Speciālo uzdevumu nodaļas darbiniekiem, lai akcijas “ROADPOL Drošības dienas” laikā kopīgi pievērstu uzmanību dažādiem ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem. Kopīgā pārbaude tika veikta ar policijas netrafarēto transportlīdzekli.

Svarīgākais