Uz pamatotas izpētes laiku rosina apturēt pensiju otrā līmeņa uzkrājumu samazināšanu

© Ģirts Ozoliņš / F64

Ieguldījumu pārvaldes uzņēmums "Indexo" aicina apturēt pensiju otrā līmeņa uzkrājumu samazināšanu uz laiku, kurā tiktu veikta pamatota izpēte, aģentūru LETA informēja "Indexo" pārstāvji.

"Indexo" ceturtdien ir nosūtījusi piedāvājumu visiem Saeimas deputātiem un Ministru kabineta locekļiem, aicinot atlikt pensiju otrā līmeņa uzkrājumu samazināšanu uz laiku, kurā tiek veikts akadēmiski pamatots pētījums par pensiju ilgtspēju un pietiekamību nākotnes pensionāriem.

Ja pētījums pierādīs, ka pensiju pirmais līmenis ir pietiekams, lai nodrošinātu cienījamus pensiju ienākumus Latvijas sabiedrībai ilgtermiņā, kā to apgalvo politiķi, "Indexo" respektēšot zinātniski pamatotus aprēķinus un neuzstāt uz iemaksu nesamazināšanu pensiju otrajā līmenī, ja tas neatbilst pensiju krājēju interesēm.

"Indexo" piedāvā uzticēt pensiju pietiekamības pētījumu augstākā līmeņa akadēmiskai institūcijai, piemēram, Latvijas Universitātei vai Rīgas Ekonomikas augstskolai. Lai nodrošinātu pētījuma neatkarību, "Indexo" piedāvā segt pusi no pētījuma izmaksām, bet otru pusi būtu jāsedz valdībai.

"Indexo" pētījumā piedāvā izvērtēt, cik strādājošo būs uz vienu pensionāru pēc 15, 25 un 35 gadiem, saglabājoties līdzšinējām demogrāfiskajām tendencēm un likumdošanai, un cik lielu daļu (%) no pirmspensijas ienākumiem spēs nodrošināt pensiju pirmais līmenis pēc 15, 25 un 35 gadiem, saglabājot pašreizējo nodokļu apjomu un pensionēšanās vecumu.

Tāpat "Indexo" piedāvā izpētīt, vai vienīgie zaudētāji no viena procentpunkta pensiju otrā līmeņa iemaksu pārcelšanas uz pensiju pirmo līmeni ir bankas un pensiju pārvaldītāji, kā tiks ietekmēti pensiju apjomi pēc 15, 25 un 35 gadiem, kādas ir sekas valsts nespējai pilnībā ieviest sākotnēji pensiju reformā solīto 10% iemaksu apmēru pensiju otrajā līmenī, un kā 5% iemaksas 10% vietā ietekmēs pensiju apmēru pēc 15, 25 un 35 gadiem.

Jau ziņots, ka valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.

Lai kompensētu darbaspēka nodokļu izmaiņu radīto samazinājumu budžeta ieņēmumos, plānots pārnest vienu procentpunktu no fondētās pensiju shēmas (otrā līmeņa) uz pensiju pirmo līmeni, novirzot attiecīgi pirmajam līmenim 15% un otrajam līmenim 5%. Risinājums paredzēts terminēti laika periodā no 2025.gada 1.janvāra līdz 2028.gada 31.decembrim.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.