Aprēķināts, kuras Baltijas valsts iedzīvotāji ņem lielākus patēriņa kredītus

© pixabay.com

Igaunijā un Lietuvā patēriņam aizņemas vidēji lielākas summas nekā Latvijā, aģentūru LETA informēja bankas "Citadele" pārstāvji, atsaucoties uz bankas apkopotajiem datiem.

Bankā norāda, ka 2024.gada astoņos mēnešos patēriņa kredīta vidējais apmērs Latvijā bija 4817 eiro, kamēr Lietuvā 6180 eiro un Igaunijā 8408 eiro.

Tāpat bankā atzīmē, ka šā gada astoņos mēnešos Lietuvā un Igaunijā patēriņa kredīta vidējā summa salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu ir pieaugusi, bet Latvijā - samazinājusies. Tostarp Lietuvā pieaugums bijis par 13%, bet Igaunijā - par 19%, kamēr Latvijā patēriņa kredīta vidējā summa samazinājusies par 11%.

Bankas "Citadele" Privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs Jānis Mūrnieks skaidro, ka atšķirības starp Baltijas valstīm galvenokārt meklējamas atalgojumā. Latvijā klientu īpatsvars ar algu virs 1200 eiro pēc nodokļu nomaksas, kas piesakās patēriņa kredītam, ir 24% no visiem pieteikumiem, turpretī Lietuvā 32% un Igaunijā 39%.

Visbiežāk patēriņa kredītam piesakās iedzīvotāji vecumā no 35 līdz 45 gadiem - aptuveni 30% no klientu skaita. Vienlaikus aktīvi aizņemas arī iedzīvotāji vecumā no 28 līdz 35 gadiem - 24% Latvijā, 22% Lietuvā un 26% Igaunijā, kā arī 45-70 gadu vecumā - 22% Latvijā, 31% Lietuvā un 21% Igaunijā. Savukārt iedzīvotāji vecumā līdz 28 gadiem aktīvāk aizņemas Latvijā un Igaunijā (katrā pa 23%), kamēr Lietuvā šajā vecuma grupā aizņemas 17%.

Bankas dati liecina, ka patēriņa kredīts visbiežāk tiek izmantots dažādu preču apmaksai līzingā. Tāpat iedzīvotāji aizņemas mājokļa remontam un labiekārtošanai, automašīnas iegādei un izglītības izdevumu apmaksai.

Jau vēstīts, ka pagājušajā gadā banka "Citadele" strādāja ar 91,7 miljonu eiro peļņu, kas ir 2,2 reizes vairāk nekā 2022.gadā.

Pēc aktīvu apmēra banka "Citadele" 2023.gada beigās bija trešā lielākā banka Latvijā. Tās obligācijas ir iekļautas biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā. Aptuveni 75% bankas "Citadele" akciju pieder starptautiskai investoru grupai un citiem mazākuma akcionāriem, ko pārstāv investīciju kompānija "Ripplewood Advisors LLC". Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas īpašumā ir gandrīz 25% akciju.