Latvijas Radio 1 studijas rekonstrukcijā investē pusmiljonu eiro

© f64.lv, Kaspars Krafts

Investējot 550 000 eiro, ir pabeigta Latvijas Radio 1 tiešraižu studijas rekonstrukcija, informē radio pārstāve Ilze Lujāne.

Multimediālās funkcionalitātes studija no otrdienas ir Latvijas Radio 1.programmas un Ziņu dienesta informatīvi analītisko raidījumu mājvieta, atzīmēja Lujāne.

LR valdes priekšsēdētāja Una Klapkalne norāda, ka jaunā studija pavērs plašākas multimedialitātes iespējas līdztekus kvalitatīvam audio saturam veidot arī estētiskāku video saturu. "Es ceru, ka šī studija iedvesmos visus Latvijas Radio 1. programmas raidījumu veidotājus jaunām idejām, savukārt viesiem ļaus justies ērti un radīs vēlmi atgriezties radiomājā un ētera viļņos arī pēc sarežģītām sarunām," pauž Klapkalne.

Kā norāda Lujāne, studijas telpas ir pārplānotas un pilnībā rekonstruētas. Telpu plānojums veidots, paplašinot studijas zonu raidījumu veidotājiem un viesiem. Sienu apdarē izmantoti augstvērtīgi akustiskie paneļi, palielinot gan skaņas kvalitāti, gan estētisko atveidi.

Tāpat studija aprīkota ar sešām robotkamerām, videosignāla apstrādes tehnoloģisko nodrošinājumu un lielizmēra iekštelpu informatīvo displeju vairāk nekā sešu kvadrātmetru platībā, nodrošinot nepieciešamo funkcionalitāti arī kvalitatīva video satura veidošanai, piemēram, raidījumam "Krustpunktā", kas ik darba dienu skatāms arī LTV1.

Apmēram 70% no jaunās studijas kopējām izmaksām izlietoti audio un video aprīkojuma iegādei, savukārt atlikusī daļa izlietota studijas un režijas telpu rekonstrukcijai, apdares, akustisko paneļu un citām vajadzībām, norāda Lujāne.

Radio tehnoloģiju direktors Artis Cers pauž, ka 3.studija ir modernākā un mūsdienīgākā studija radiomājā, kura nodrošina šodienas tehnoloģiskās attīstības sasniegumu realizāciju dzīvē.

Lujāne informē, ka atbilstoši uzņēmuma vidēja termiņa darbības stratēģijai, Latvijas Radio pēdējo gadu laikā veicis tehnoloģiju nomaiņu un studiju rekonstrukcijas, lai sakārtotu infrastruktūru atbilstoši mūsdienīga medija standartiem - radio pēdējos trīs gados kapitālieguldījumos investēti teju 3 miljoni eiro, no kuriem divas trešdaļas ieguldītas tehnoloģiju atjaunošanā un attīstībā, bet viena trešdaļa - ēkas restaurācijā un remontdarbos.

Savukārt Latvijas Radio tehnoloģiju modernizācija aktīvāk norit kopš 2019.gada, pauž Lujāne. Ir izveidots Signālu vadības centrs, uzbūvēta tiešā ētera multimediālas funkcionalitātes studija Latvijas Radio 4 - Doma laukums programmai, atjaunota 8. ierakstu studija, kā arī Latvijas Radio 2 un 3, līdztekus veikta skaņu ierakstu režijas tehnoloģiskā aprīkojuma nomaiņa.

Tāpat līdz šī gada beigām plānots atjaunot arī Latvijas Radio 5 tehnoloģisko aprīkojumu. Kā norāda Lujāne, līdz ar to būs noslēdzies apjomīgs radio studiju rekonstrukciju posms, kas iepriekšējās desmitgadēs ierobežoto resursu dēļ bija tehnoloģiski un morāli novecojušas.

Radio pārstāve informē, ka nākamā perioda prioritāte ir LR 1. skaņu ierakstu studijas rekonstrukcijas projektēšana un īstenošana, lai LR arī turpmāk spētu nodrošināt augstākās kvalitātes koncertierakstus, kino skaņu celiņu ierakstus un realizēt pasaules un Latvijas mēroga populārās, klasiskās un rokmūzikas ierakstus.

Svarīgākais