Visiem no Krievijas un Baltkrievijas ievestajiem suņiem un kaķiem būs jāveic papildus pārbaudes

© unsplash.com

Suņiem, kaķiem un mājas seskiem, kurus no Krievijas un Baltkrievijas ieved Eiropas Savienībā (ES), no šodienas jāveic trakumsērgas antivielu titrēšanas tests, informē Pārtikas un veterinārā (PVD) dienesta pārstāvji.

Dienestā atzīmē, ka no šodienas, ieceļojot ES no Krievijas un Baltkrievijas ar suni, kaķi vai mājas sesku nekomerciālā nolūkā, ir noteikta papildu prasība - lolojumdzīvniekiem pirms ievešanas ES teritorijā jāveic trakumsērgas antivielu titrēšanas tests atbilstoši Eiropas Komisijas (EK) Īstenošanas regulai.

Tāpat PVD pārstāvji atzīmē, ka lolojumdzīvnieku vakcinācijas pret trakumsērgu statusā un sertificēšanā bieži tiek konstatētas neatbilstības, tāpēc nepieciešams ieviest minētās prasības, lai mazinātu risku ievazāt trakumsērgu ES, veicot lolojumdzīvnieku nekomerciālu pārvietošanu.

Līdzvērtīgas papildu prasības no šodienas attiecībā uz trakumsērgas antivielu titrēšanas testu noteiktas arī komerciālā nolūkā ievestiem suņiem un kaķiem no Krievijas un Baltkrievijas.

Grozījumi veikti, jo pārbaudēs pēdējos gados robežkontroles dienesti suņiem, kaķiem un mājas seskiem konstatējuši atkārtotas neatbilstības profilaktisko veselības aizsardzības pasākumu veikšanā pret trakumsērgu, kurus ieved no Baltkrievijas un Krievijas. Pārbaudēs konstatēti pret trakumsērgu nevakcinēti dzīvnieki, dzīvnieki ar neatbilstošu vakcināciju un nepatiesa dokumentācija vakcinācijai pret trakumsērgu, kuras derīgums pievienotajos veterinārajos sertifikātos apliecināts nepareizi.

PVD pārstāvji norāda, ka veicot suņu un kaķu komerciālo sūtījumu pastiprinātu kontroli uz ES ārējās robežas, noņemot dzīvnieku asins paraugus izmeklējumam uz antivielām pret trakumsērgas vīrusu, dzīvnieku asinīs konstatēts ļoti zems antivielu līmenis, kas liecināja par nepietiekamu aizsardzību pret trakumsērgu.

PVD pārstāvji atzīmē, ka šie trūkumi EK radījuši šaubas par trešo valstu kompetento iestāžu spējām garantēt trakumsērgas profilakses un kontroles noteikumu pastāvīgu piemērošanu un faktisku īstenošanu, kā arī par šo valstu līmenī izsniegto oficiālo sertifikātu pareizību.

Šogad pirmajos četros mēnešos caur Latvijas robežkontroles punktiem no Krievijas un Baltkrievijas uz dažādiem ES galamērķiem ievesti vairāk nekā 3219 lolojumdzīvnieku komerciālie sūtījumi, kas ir vairāk nekā 800 suņu un kaķu mēnesī. Latvijā šogad no Krievijas un Baltkrievijas ievesti 36 lolojumdzīvnieki.

PVD pārstāvji norāda, ka sistemātiska savvaļas dzīvnieku vakcinācija kopš 2005.gada regulāri veikta pavasarī un rudenī. Tāpēc trakumsērga Latvijā ir izskausta. Pēdējais trakumsērgas gadījums meža dzīvniekiem konstatēts 2010.gadā, bet mājas jeb istabas dzīvniekiem - 2012.gadā. Pasaules Dzīvnieku veselības organizācija (OIE) 2015.gadā Latviju oficiāli atzinusi par valsti, kas ir brīva no trakumsērgas.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais