Pēdējo piecu gadu laikā pārmērīga aizraušanās ar "sērfošanu" internetā, sociālajiem tīkliem un datorspēlēm ir dubultojusies

© Depositphotos

Teju katrs sestais jeb 18% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka pārmērīgi aizraujas ar virtuālo vidi, liecina "Mana aptieka & Apotheka Veselības indeksa" aptaujas dati.

Aptaujā katrs septītais jeb 15% respondentu atzinuši, ka pārāk daudz skatās dažādus seriālus un filmas. Pēdējo piecu gadu laikā pārmērīga aizraušanās ar "sērfošanu" internetā, sociālajiem tīkliem un datorspēlēm ir dubultojusies. Kritisks pieaugums vērojams jauniešu grupā, kur tas sasniedz gandrīz 20 procentpunktus, vērtē aptaujas pasūtītāji.

Pētījuma dati liecina, ka kino skatīšanās ir vienlīdz izteikta visās vecuma grupās, izņemot jauniešus un pensionārus, toties virtuālā vide vairāk saista jaunus cilvēkus vecumā no 18 līdz 24 gadiem.

Līdz ar interneta izplatības un pieejamības paplašināšanos divas reizes vairāk respondentu nekā pirms pieciem gadiem atzīst, ka pārmērīgi daudz uzturas virtuālajā vidē, turklāt pieaugums ir vērojams visās vecuma grupās.

Kamēr 2018.gadā jauniešu vidū atkarību no virtuālās vides atzina 21% jauniešu, šobrīd tie jau ir 40%. Lai gan joprojām vismazāk virtuālās vides izklaides interesē vecāka gadagājuma cilvēkus 55 līdz 74 gadu vecumā, arī viņu vidē pieaugums ir dubultojies un šobrīd sasniedz 8%.

Attīstoties un kļūstot pieejamākām dažādām filmu un seriālu straumēšanas platformām, pēdējo gadu laikā audzis arī kino patēriņš. Kamēr 2019.gadā vien 8% respondentu atzina, ka skatās pārāk daudz filmu un seriālu, šobrīd tie ir 14%. Ja vecuma grupās no 25 līdz 54 gadiem rādītāji ir līdzīgi un svārstās, tad jauniešu vidū līdz 24 gadu vecumam šis rādītājs ir tikai 7%, bet senioru vidū vecumā virs 65 gadiem - 10%.

Aptauju pēc "Mana Aptieka" un "Apotheka" pasūtījuma veicis uzņēmums "SKDS". Tajā aptaujāti vairāk nekā 1000 iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 75 gadiem.

Latvijā

Šodien Strasbūrā, Eiropas parlamentā, preses konferencē tika nosauktas piecas filmas, kas izvirzītas prestižajai Eiropas Parlamenta LUX skatītāju balvai (LUX Audience Award 2025). Starp izvirzītajām filmām pirmo reizi LUX balvas vēsturē ir arī Latvijas filma – Ginta Zilbaloža animācija “Straume”, vēsta Nacionālais kino centrs.

Svarīgākais