Siliņa vizītē Kijivā atklāj Latvijas trešās militārā atbalsta pakotnes Ukrainai apmērus

© Publicitātes foto

Ministru prezidente Evika Siliņa, tiekoties ar Ukrainas amatpersonām, kā arī preses konferencē Krimas platformas samitā Kijivā, paziņoja par Latvijas par jauno atbalsta pakotni Ukrainai.

Latvijas šogad trešā militārā atbalsta pakotne Ukrainai būs aptuveni 40 miljonu eiro apjomā, un tajā būs rotas lieluma izlūkošanas kaujas kāpurķēžu bruņutehnikas vienības (CVRT), droni, karavīru individuālais ekipējums un kaujas inženieriem paredzētais aprīkojums.

Tāpat Latvija šogad turpinās apmācīt un ekipēt kopumā aptuveni 4000 Ukrainas karavīru, un līdzīgs skaits tiks apmācīts arī 2025.gadā.

Premjere vizītes laika Ukrainā norādīja, ka Latvija jau sākusi gatavot militārā atbalsta pakotni 2025.gadam. Tajā būs bruņutransportieri "Patria", dronu, munīcijas piegādes, kā arī karavīru individuālā ekipējuma sūtījumi un apmācību nodrošināšana Ukrainas aizstāvjiem.

Latvija turpinās atbalstīt Ukrainu, paredzot militārajam atbalstam 0,25% no IKP gadā jeb vairāk nekā 100 miljonus eiro. Savukārt kopējais atbalsts Ukrainai 2024.gadā pārsniegs 200 miljonus eiro.

"Ukraina uzvarēs šajā briesmīgajā karā. Krievija turpina bombardēt, apšaudīt un spīdzināt Ukrainas cilvēkus, veikt triecienus enerģijas infrastruktūrai, pilsētām, lai salauztu cilvēku gribu pretoties. Lai ziemā nestu gaismu un siltumu Ukrainas tautai, papildus militārajam atbalstam Latvija nodrošinās arī elektrības ģeneratorus un citus materiālus Ukrainas mājsaimniecībām Čerņihivas reģionā. Savukārt oktobrī Rīgā notiks trešais Krimas platformas parlamentārais samits, kurā starptautiski turpināsim uzsvērt, ka Krima ir Ukraina un Ukraina ir Krima," sacīja E. Siliņa.

Latvijā

Valsts kanceleja rosina liegt valsts amatpersonām savienot darba pienākumus ar amatu speciālajās ekonomiskajās zonās un brīvostās, liecina Valsts kancelejas Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai iesniegtais priekšlikums grozījumiem likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā".