Latvija uzskata, ka Igaunija attiecībā uz pensiju 2. līmeni kļūdījusies

© pixabay.com

Meklējot risinājumus, kā papildināt valsts budžetu, politiķi plāno samazināt iemaksas pensiju 2. līmenī. Šīs ieceres kritiķi uzskata, ka šodienas problēmas tiek risinātas uz strādājošo rēķina. Vienlaikus ir izskanējuši pat tādi radikāli priekšlikumi, kā sekot Igaunijas piemēram un ļaut iedzīvotājiem vienkārši iztērēt pensiju 2. līmenī uzkrātos līdzekļus, vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Igaunijā vairāk nekā ceturtā daļa 2. pensiju līmeņa dalībnieku izmantojuši iespēju izņemt vismaz daļu no iekrājumiem, lai tos iztērētu vai ieguldītu kur citur. Par iespēju sekot kaimiņvalsts piemēram, kritiska ir Latvijas Bankas pārstāvošā organizācija, jo daudziem cilvēkiem 2. pensiju līmenis ir vienīgais reālais papildu uzkrājums 1. līmeņa paaudžu solidaritātes pensijai. Ļaut to iztērēt priekšlaikus būtu ļoti bīstami un nevajadzīgi. Bankas akcentē, ka šāds pavērsiens neradītu lielas problēmas to darbībai, bet no šādas īstermiņa pieejas ciestu iedzīvotāji.

Arī valdības pārstāvji ir pārliecināti, ka Latvijai nevajadzētu iet pa pēdām kaimiņvalstij. Labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) komentē: “Es domāju, ka mēs Latvijā tādas kļūdas kā igauņi nepieļausim, neiesim tajā virzienā, jo mums ir tomēr jādomā par nākotnes pensijām. Mēs esam pārrunājuši ar Latvijas Banku un finanšu institūcijām, ka mēs varētu skatīties virzienā, ka mēs samazinām apkalpošanas maksas, lai cilvēkiem uzkrātos tomēr lielāks tas kapitāls.”

Labklājības ministrs brīdina, ka uzkrātā kapitāla priekšlaicīga izmaksāšana cilvēkus var padarīt par pašvaldību pabalstu lūdzējiem pensijas gados. Augulis pieļauj citas pieejas īstenošanu - ļaut brīvprātīgi dažus gadus pirms pensionēšanās daļu vai visus 2. līmeņa iekrājumus pārlikt uz 1. līmeni. Tā varētu nodrošināties pret privāto ieguldījumu svārstībām īsi pirms došanās pensijā. Uz to, ka Igaunija rīkojusies nepareizi un Latvijā pirms laika nevajadzētu izmaksāt 2. līmeņa pensiju kapitālu, norāda arī banku ekonomisti.

Tikmēr Latvijā pašlaik aktuāls ir Finanšu ministrijas piedāvājums par vienu procentpunktu samazināt iemaksas 2. pensiju līmenī. Iebildumus pret šādiem valdības plāniem izteikusi arī Latvijas Pensionāru federācija, kā arī skeptisks par Finanšu ministrijas piedāvājumu ir arī labklājības ministrs.

Vairāk skaties video!

Latvijā

Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) organizētajā konkursā komerciālajām televīzijām uz trīs brīvajām vietām bezmaksas zemes apraidē Latvijas teritorijā noskaidroti divi uzvarētāji – SIA “Re MEDIA” ar televīzijas programmu “ReTV” un SIA “4.vara” ar televīzijas programmu “TV4”. Uz trešo brīvo bezmaksas zemes televīzijas apraidē vietu tuvākajā laikā tiks rīkots atkārtots konkurss.