Latvijas Goda ģimenes apliecību turpmāk saņems plašāks cilvēku loks

© unsplash.com

Latvijas Goda ģimenes apliecību piešķirs arī tām daudzbērnu ģimeņu atvasēm 18 līdz 23 gadu vecumā, kas dienē valsts aizsardzības dienestā, otrdien nolēma valdība.

Kā izmaiņas pamato Labklājības ministrija (LM), pilngadību sasniegušajām personām šajos gadījumos pastāv objektīvi iemesli, kādēļ nav iespējams iegūt izglītību, jo šajā periodā izglītības ieguve tiek aizstāta ar valsts aizsardzības militāro vai civilo dienestu. Turpmāk Sabiedrības integrācijas fonds (SIF) apliecību piešķirs gan militārā, gan civilā dienesta veicējiem no minētajām ģimenēm.

Bērnu tiesību aizsardzības likumā jau paredzēts, ka goda apliecības saņemšanai var noteikt papildu mērķgrupas, kurām sniedz atbalstu. Izmantojot likumdevēja piešķirto rīcības brīvību, tagad paplašināts apliecību saņēmēju mērķgrupu loks.

Goda ģimenes apliecību piešķir, ja personas aprūpē vai tās ģimenē ir trīs vai vairāk bērnu, kā arī pilngadīgām personām līdz 21 gada vecumam, ja tās iegūst vispārējo, profesionālo vai augstāko izglītību. Apliecību var iegūt arī personas līdz 24 gadu vecumam, kas, pamatojoties uz pašvaldības sociālā dienesta izvērtējumu, uzturas pie aizbildņa vai audžuģimenē.

Goda ģimenes apliecība dod dažādas atlaides pakalpojumu saņemšanai, piemēram, daudz lētāku sabiedrisko transportu.

Vienlaikus samazināts arī lēmuma par apliecības piešķiršanu vai atteikumu to piešķirt pieņemšanas termiņš, jo nepieciešamo datu apstrāde notiks automatizētā veidā, pēc iespējas izmantojot  piekļuvi dažādām informācijas sistēmām. Tāpat samazināsies laiks, kādā tiek izgatavota un nosūtīta apliecība plastikāta kartes formātā. Savukārt digitālā formātā apliecību izsniegs uzreiz, tiklīdz SIF būs pieņēmis lēmumu par apliecības piešķiršanu. Mainīts arī apliecības derīguma termiņš, paredzot, ka turpmāk tā vairs tik bieži nebūs jāmaina - trīs gadu vietā to izsniegs uz pieciem gadiem.

Jau vēstīts, ka valsts aizsardzības dienestam pakļauti vīrieši viena gada laikā pēc 18 gadu sasniegšanas. Iedzīvotājs, kas pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas turpina iegūt izglītību, - atskaitot augstākā līmeņa izglītību, - ir pakļauts valsts aizsardzības dienestam viena gada laikā pēc izglītības iestādes absolvēšanas.

Ja pilsonis pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas turpina iegūt izglītību, izņemot augstāko izglītību, un nav absolvējis izglītības iestādi līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai, viņš pakļauts valsts aizsardzības dienestam viena gada laikā pēc 24 gadu vecuma sasniegšanas.

Svarīgākais