Kas liecināja, ka drons nebija naidīgs Latvijai? Komentē Leonīds Kalniņš

© Kaspars Krafts/MN

Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā 7.septembrī nokritušais bija ar sprāgstvielām aprīkots "Shahed" tipa drons. Pēc nogāšanās drona kaujas galviņa nebija eksplodējusi.

Pēc NBS vadības paustā, līdz šim iegūtā informācija liecinot, ka drona ielidošana Latvijā nav vērtējama kā atklāta militārā eskalācija pret Latviju un drona mērķis neesot bijusi Latvija. Visa incidenta laikā Latvijas aizsardzības spēki esot monitorējuši situāciju, sadarbojoties ar NATO partneriem. Drons bija ielidojis Latvijā no Baltkrievijas.

Vaicāts, kas liecināja, ka drons nebija naidīgs Latvijai, NBS komandieris Leonīds Kalniņš atbildēja, ka atklāta eskalācija nav konstatēta, turklāt situācijas uzraudzīšana nenozīmē, ka drons konstatēts tikai nokrišanas vietā. Vienlaikus bijusi plaša informācija, ko snieguši ārvalstu partneri, un, ņemot vērā saņemtās informācijas analīzi, NBS secināja, ka lidaparāts nebija apzināti mērķēts uz Latviju.

NBS komandieris gan nekomentēja, cik daudz sprāgstvielas drons pārvietojis, un kādas būtu sekas, ja tomēr tas būtu nogāzies uz dzīvojamās ēkas. Vienlaikus ikviens varot redzēt paralēles, kas notiek, Krievijai karā Ukrainā izmantojot šos lidaparātus.

Tikmēr soctīklos jau klejo apzīmējumi - naidīgi nenoskaņots ar sprāgstvielām aprīkots krievu militārais drons. Un šo ļaudis iesaka nominēt "Gada teiciens" titulam.

Rakstnieks Jurģis Liepnieks: "Pag, tātad ar sprāgstvielu aprīkots kamikadze drons, kādus krievi izmanto, lai Ukrainā spridzinātu visu kas pagadās, šķērso Latvijas robežu un dodas dziļāk Latvijas teritorijā, un mēs viņu nenotriecam tapēc, ka armijas komandieris domāja, ka tas drons vienkārši pašiznīcināsies gaisā, jo viņam labi nodomi? Vai, ka viņš lidos kaut ko uzsprindzināt Zviedrijā vai Igaunijā, jo pret Laviju viņam "labi nodomi"? Un "labos nodomus" apstiprina tas, ka viņš nokrita kaut kur mežā, nevis uz skolas vai slimnīcas? Ja robežai pāri brauks tanks, mēs viņu arī neaiztiksim, jo viņam tak noteikti "labi nodomi"? Es tiešām mulstu."

Svarīgākais