Dzīvnieku pārvadāšanai vajadzēs speciālu aprīkojumu, bet sola uzreiz bargi nesodīt

© pixabay.com

Par konstatētiem dzīvnieku pārvadāšanas pārkāpumiem "Mājas (istabas) dzīvnieku labturības un aizsardzības noteikumos", kontroles institūcijas sākotnēji piemēros principu "konsultē vispirms", aģentūru LETA informē Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji.

Ministrijas pārstāvji norāda, ka, rūpējoties par cilvēku un dzīvnieku drošību un veselību, 1.jūlijā noteikta jauna kārtība dzīvnieku pārvadāšanai transportlīdzekļos. Lai dzīvnieks netraucētu transportlīdzekļa vadītāju un nenovērstu viņa uzmanību no satiksmes, noteikumos noteiktas prasības, kas jānodrošina, pārvadājot dzīvniekus koplietošanas un privātajos transportlīdzekļos.

Pārvadājot dzīvnieku koplietošanas un privātajos transportlīdzekļos, tas jāievieto pārvietošanai piemērotā somā, konteinerā vai būrī, ko nostiprina ar drošības jostu sistēmu tā, lai to noturētu sēdeklī vai arī tam jāuzliek iemaukti, pie kuriem piestiprināta tam paredzēta speciāla automašīnas drošības josta.

Tāpat to var ievietot atsevišķi no transportlīdzekļa salona nodalītā bagāžas nodalījumā, ievietot speciāli paredzētā būrī transportlīdzekļa bagāžas nodalījumā vai arī dzīvnieku jāievieto speciālā dzīvnieka transportēšanas piekabē, kas aprīkota ar ventilāciju, kondicionieri un apsildi.

Pārvadājot dzīvnieku sabiedriskajā transportlīdzeklī, taksometrā vai vieglajā automobilī, ar ko sniedz pasažieru komercpārvadājumu pakalpojumus, suni ar uzliktu uzpurni jātur pavadā vai bez uzpurņa jāievieto dzīvnieku pārvietošanai piemērotā somā, konteinerā vai būrī, bet kaķi vai citu dzīvnieku jāievieto tā pārvietošanai piemērotā somā, konteinerā vai būrī.

ZM pārstāvji atzīmē, ka par dzīvnieku pārvadāšanas prasību pārkāpumiem privātajā transportlīdzeklī vai koplietošanas transportlīdzeklī atsevišķs administratīvā naudas soda apmērs nav izdalīts, bet dzīvnieku aizsardzības likumā noteikta administratīvā atbildība par dzīvnieku labturības prasību pārkāpumiem.

Minimālais soda apmērs ir divas naudas soda vienības jeb 10 eiro, tāpēc administratīvā soda apmēru kompetentā iestāde nosaka atkarībā no konkrētā gadījuma apstākļiem un izvērtējot esošo situāciju. Ņemot vērā, ka minētās prasības stājušās spēkā nesen, kompetentās iestādes sākotnēji uzmanību pievērsīs sabiedrības informēšanai un konsultēšanai, nevis uzreiz sodu piemērošanai.

Svarīgākais