72% bērnu saskārušies ar apdraudējumiem internetā

© Depositphotos

Līdz ar jaunā mācību gada sākumu daudzi bērni tiek pie savas pirmās viedierīces, lai varētu sazināties ar vecākiem, mācīties, kā arī izklaidēties. Tomēr jauns telefons vai planšete ne vien sniedz iespējas iepazīt pasauli, bet arī paver durvis kiberdraudiem. Tāpēc būtiski, lai vecāki gan pirms mācību gada sākuma, gan arī ikdienā ar bērniem pārrunātu drošību internetā.

Saskaņā ar "GCF" un "Boston Consulting Group" 2022.gada pētījumu bērni vecumā no 8 līdz 12 gadiem katru dienu internetā pavada vidēji trīs stundas. Lielākā daļa no šī laika tiek veltīta video skatīšanai, spēlītēm, mājasdarbu pildīšanai un sociālo tīklu lietošanai. Diemžēl tikai 52% bērnu tiešsaistē jūtas droši, bet 72% ir saskārušies ar dažādiem apdraudējumiem. Visbiežākie apdraudējumi ir vecumam neatbilstoši attēli un saturs, pikšķerēšanas mēģinājumi un nevēlamas reklāmas.

"Pētījumi diemžēl liecina, ka vecāki ar savām atvasēm maz pārrunā ar kiberdrošību saistītos jautājumus. Iemesli tam ir dažādi: pārliecības trūkums par savām zināšanām, uzskats, ka bērns nesaskarsies ar apdraudējumu, kā arī laika trūkums. Taču iepazīstināt bērnus ar kiberdrošības pamatiem ir tikpat svarīgi kā mācīt ceļu satiksmes noteikumus vai paskaidrot, kā komunicēt ar svešiniekiem. Šādas sarunas bērnam var dot ļoti daudz, tostarp iedrošināt viņu pastāstīt vecākiem, ja tiešsaistē rodas kādi draudi," saka LMT pakalpojumu vadītājs Otto Ķenga.

Ikdienā svarīgi regulāri pārrunāt kiberdrošības pamatus un mācīt bērniem, piemēram, drošu paroļu izvēli, regulāru lietotņu un programmatūras atjaunināšanu, kā arī prasmes atpazīt pikšķerēšanu un pielietot divfaktoru autentifikāciju. Vienlīdz būtiski ir arī izskaidrot, ar kādu informāciju tiešsaistē dalīties nedrīkst - piemēram, personas datiem, dzīvesvietu. O. Ķenga norāda, ka interneta drošības pamatu pārrunāšana lieti noder ne vien bērniem, bet arī viņu vecākiem, jo ar draudiem internetā saskaras ikviens neatkarīgi no vecuma vai izglītības.

Pirmais solis drošai interneta lietošanai ir vecāku saruna ar bērniem, taču papildu drošību sniedz arī tehnoloģiju iespējas. Vecāki var "Google" iestatīt Drošo meklēšanu, "YouTube" ieslēgt Ierobežoto režīmu, kā arī izmantot "Google Play" un "Apple" piedāvātos kontroles rīkus "Family Link" un "Family Sharing". Tāpat no nevēlama satura un pikšķerēšanas var pasargāt paziņojumu pienākšanas atslēgšana bērna viedtālrunī.

Svarīgākais