Vai turpmāk loterijas biļetes drīkstēs pirkt tikai no 18 gadu vecuma?

© pixabay.com

Valdībā apstiprināti grozījumi azartspēles regulējošajā likumā, un starp plānotajiem citiem ierobežojumiem paredzēta arī vecuma sliekšņa noteikšana dalībai izlozēs. Nokasāmās loterijas biļetes nopērkamas pie kases teju ikvienā tirdzniecības vietā, un ja šī prasība stāsies spēkā, tad turpmāk to pircējiem prasīs uzrādīt arī vecumu apliecinošu dokumentu, vēsta “360TV ZIŅneši”.

Valsts nopietni ķērusies pie azartspēļu ierobežošanas. Ņemot vērā Veselības ministrijas 2019. gada publicēto pētījumu, secināts, ka 6,4% respondentu ir tieksme uz azartspēļu un loterijas spēlēšanu. Balstoties uz šo pētījumu secināts, ka Latvijā no azartspēļu spēlēšanas varētu ciest nepilni 80 tūkstoši iedzīvotāju, no kuriem 16 tūkstošiem spēlmaņu tā varētu būt smagā pakāpē - jau kā atkarība.

Atkarība bieži vien sākoties no vienkāršas pamēģināšanas, piemēram, nokasāmās loterijas biļetes. Lai arī lielākoties paliec bez laimesta vai tie ir bijuši daži eiro, tomēr - izjusts azarts, skrāpējot pelēkos laukus ar monētu un cerot - ka nu tagad veiksies. Ja likuma grozījumi stāsies spēkā, šīs biļetes vairs nevarēs iegādāties personas līdz 18 gadu vecumam.

Rīgā sastaptie jaunieši stāsta, ka paši nav iegādājušies, bet spēlējuši gan ir. Plānotos vecuma ierobežojumus vērtē dažādi.

Lai šie jaunie grozījumi tiktu pieņemti, nākamais solis ir tos iesniegt Saeimā. Runājot par kontroli, tad plānots, ka gadījumā, ja pārdevēja pārdos nepilngadīgai personai nokasāmo loterijas biļeti, sodīs tā organizatoru - Latvijas Loto. Un interesanti, ka pērn uzņēmuma apgrozījums bijis visai liels - 90 miljoni eiro, savukārt pērnā gada laikā pirkto biļešu skaits ir pieaudzis par 90%.

Svarīgākais