"Latvenergo" izvērtē iespējas ziedot Gabriela dzīvības glābšanai

© pixabay.com

Energokompānija "Latvenergo" izvērtē iespējas ziedot onkoloģisko pacientu ārstēšanai, tostarp daļu potenciālā ziedojuma varētu novirzīt ar vēzi sirgstošā Gabriela Mutora ārstēšanai, kam kopumā nepieciešami 483 499 eiro, aģentūru LETA informēja "Ziedot.lv" pārstāve Ilze Ošāne.

Kā liecina organizācijas "Ziedot.lv" sniegtā informācija, pirms diviem gadiem jaunietim konstatēts ļaundabīgs audzējs mugurā. Jaunietim veiktas operācijas, desmit ķīmijterapijas un 20 staru terapijas kursi, tomēr audzējs nav uzveikts.

Tagad ārstu konsilijs Mutoram ir nozīmējis imūnterapiju ar medikamentu "Dinutuximab beta", kas slimību varot apturēt, taču zāles ir ļoti dārgas un tikai daļēji valsts apmaksātas. Kopā nepieciešamā summa pusgada ārstēšanās kursam ir 497 728 eiro, no kuriem valsts apmaksā 14 228,72 eiro. Viena deva, kas sastāv no desmit flakoniem un kuru ievada desmit dienu laikā, maksā 96 700 eiro. Kopā nepieciešamas piecas šādas devas ar 35 dienu intervālu.

No 483 499 eiro, kurus ārstēšanai iecerēts savākt ziedojumos, līdz 21. augusta dienas vidum bija saziedoti 266 000 eiro, tādējādi pietrūkst vēl vairāk nekā 217 000 eiro. Ar līdz šim saziedoto summu pietiek divām zāļu devām un daļēji arī trešajai.

Ja "Latvenergo" izlems veikt ziedojumu onkoloģijas pacientu ārstēšanai, no šī ziedojuma "Ziedot.lv" segtu arī trūkstošos līdzekļus trešajai no piecām kopā zāļu devai Gabrielam Mutoram, skaidroja organizācijā. Saņemot ziedojumu, vēl tiktu atrunāta vienošanās, kā onkoloģiskajiem pacientiem tiktu sniegta palīdzība un kādā apmērā.

Pašlaik organizācija ir saņēmusi ziņu tikai no viena valsts uzņēmuma, kas esot gatavs atsaukties politiķu lūgumam ziedot onkoloģisko pacientu atbalstam.

Organizācija saņēmusi pozitīvu ziņu, ka valsts uzņēmums AS "Latvenergo" pēc premjeres un ekonomikas ministra lūguma izvērtēt iespējas ziedot onkoloģisko pacientu atbalstam esot atsaucies un vērtēšot ziedojumu "Ziedot.lv" Onkoloģijas pacientu atbalsta programmai, lai līdzfinansētu medikamentus.

No šāda ziedojuma "Ziedot.lv" segtu trūkstošos līdzekļus trešajai no piecām zāļu devām Gabrielam Mutoram, kuram ar iedzīvotāju un uzņēmumu palīdzību līdz šim no nepieciešamajiem 483 499 eiro bija saziedoti 266 000 eiro.

Lai arī "Latvenergo" ziedojums sniegtu finansiālu atbalstu onkoloģiskajiem pacientiem, tostarp Gabrielam Mutoram, "Ziedot.lv" norāda, ka tas nenosegtu visas vajadzības ne Gabrielam, ne citiem onkoloģiskajiem pacientiem, tādēļ sabiedrības ziedojumi un turpmāks atbalsts ir ļoti nepieciešams.