Latvijā pieaudzis izmaksāto OCTA kompensāciju apjoms

© Dmitrijs Suļžics / F64

Šī gada sešos mēnešos apdrošināšanas sabiedrības un Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (LTAB) kopā pieņēmuši lēmumus par transportlīdzekļu īpašnieku obligātās civiltiesiskās atbildības (OCTA) atlīdzību izmaksu 38,13 miljonu eiro apmērā, kas ir par 11% vairāk nekā attiecīgā periodā pērn, aģentūru LETA informēja LTAB pārstāvji.

LTAB apkopotā statistika par 2024.gada sešiem mēnešiem liecina, ka vidējā OCTA atlīdzība sasniegusi 1524 eiro. Salīdzinot ar tādu pašu periodu pērn, vidējā atlīdzība pieaugusi par gandrīz 9%.

LTAB valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins informē, ka OCTA vidējās atlīdzības apmērs pieaug kopš 2014. gada, kas galvenokārt saistīts ar nemainīgi pieaugošo inflāciju, auto remonta, medicīnas un rehabilitācijas pakalpojumu cenu kāpumu.

Šī gada pirmajā pusgadā kopējais apdrošinātājiem pieteikto ceļu satiksmes negadījumu skaits bija 16 016, kas ir gandrīz tikpat cik pērnā gada sešos mēnešos (16 161). 70,7% negadījumu fiksēti ar saskaņoto paziņojumu, bet 29,3% ceļu satiksmes negadījumu fiksēti ar ceļu policijas protokolu. No visiem reģistrētajiem ceļu satiksmes negadījumiem 93,8% notikuši Latvijā, bet 6,2% - ārvalstīs (visvairāk Vācijā, Lietuvā un Igaunijā).

Apdrošināšanas sabiedrības un LTAB kopā pieņēmuši lēmumus par OCTA atlīdzību izmaksu 38,13 miljonu eiro apmērā. Visvairāk apdrošinātāji atlīdzinājuši nodarītos zaudējumus transportlīdzeklim (75,1%), cietušajām personām (10,7%) un valsts, pašvaldību iestādēm par ceļu satiksmes negadījumos cietušo ārstēšanu, uzturēšanu ārstniecības iestādēs, kā arī izmaksātajiem pabalstiem (5,6%).

OCTA likums nosaka, ka apdrošinātāji un LTAB atlīdzina zaudējumus ne tikai par ceļu satiksmes negadījuma rezultātā transportlīdzeklim nodarītajiem bojājumiem, bet arī kompensē zaudējumus cietušajām personām, valstij un pašvaldībām par ceļu satiksmes negadījumos cietušo ārstēšanu un rehabilitāciju, piemēram, par ātrās neatliekamās palīdzības izsaukumu un cietušā nogādāšanu uz ārstniecības iestādi, ārstēšanu un uzturēšanu slimnīcā, veselības atjaunošanu rehabilitācijas centros, ja to nozīmējis ārsts saistībā ar ceļu satiksmes negadījumā gūtajām traumām un citus ar veselības uzlabošanu saistītus izdevumus.

Tāpat tiek atlīdzināti valsts un pašvaldību izdevumi, kuri saistīti ar ceļu satiksmes negadījumos cietušo slimības lapu apmaksu, pensijām un pabalstiem invalīdiem un apgādājamiem, apbedīšanas pabalstiem, tehnisko palīglīdzekļu īri vai iegādi, ceļu, ēku un videi nodarītajiem bojājumiem.

LTAB nodrošina OCTA apdrošināšanas sistēmas darbību valstī.

Svarīgākais