Apstiprina metodisko centru veidošanu, lai nodrošinātu vienotas kvalitātes ārstēšanu visā Latvijas teritorijā

© Kaspars Krafts

Valdība otrdien, 13.augustā, pieņēmusi metodiskās vadības institūcijas noteikumus ar mērķi noteikt vienu vadošo iestādi katrā no prioritārajām veselības aprūpes jomām - onkoloģijā, kardioloģijā, psihiatrijā, pediatrijā, traumatoloģijā un ģimenes medicīnā, lai nodrošinātu vienotas kvalitātes ārstēšanu.

Metodiskos centrus plānots veidot arī rehabilitācijā, ginekoloģijā un radioloģijā.

Metodiskie centri noteiktu jomu ietvaros nodrošinās vienotu veselības aprūpes pakalpojumu vadību un sniegšanu, vienotu kvalitātes uzraudzību, speciālistu apmācību un sekmēs jaunu metožu ieviešanu. Tādējādi iedzīvotāji saņems līdzvērtīgus pakalpojumus - gan satura, gan kvalitātes ziņā, neatkarīgi no to sniegšanas vietas. Būtiski ieguvumi paredzēti arī nozares infrastruktūras attīstībā.

Sākotnējie metodiskās institūcijas uzdevumi būs datu uzkrāšana un analīze, kam sekos kvalitātes sistēmas izveide un ieviešana. Metodiskie centri konsultēs ārstniecības iestādes, kā arī sniegs priekšlikumus Veselības ministrijai (VM), tajā skaitā attiecībā uz nepieciešamajām izmaiņām likumdošanā, lai pilnveidotu veselības aprūpes sistēmu un valsts apmaksātos pakalpojumus.

Metodiskās vadības institūcijas statuss tiks piešķirts, izvērtējot ārstniecības iestādes vai augstskolas atbilstību noteiktiem kritērijiem.

Katru metodisko centru veidos komanda - vadītājs, četri koordinatori, divi metodiskā darba koordinatori ar kontroles funkcijām, kā arī ekspertu darba grupa, kas metodiskajā vadībā dos iespēju piesaistīt augsti kvalificētus speciālistus, tajā skaitā no ārvalstīm.

Papildus paredzēti divi klīniskie auditi katru gadu. Diskusijas par atalgojumu metodisko centru komandām vēl tiks turpinātas sadarbībā ar Valsts Kanceleju. Lai nodrošinātu metodiskās vadības institūcijas funkciju īstenošanu, tiks piesaistīts arī ES struktūrfondu finansējums.

Arī citur Eiropā šādi metodiskās vadības jeb izcilības centri detalizētāk vērtē šaurāku veselības aprūpes virzien un risina konkrētas problēmas nozarē. Piemēram, Norvēģijā šādi centri darbojas kardioloģijā, mentālajā veselībā un atsevišķās onkoloģijas jomās.

Metodisko centru izveide ietverta Ārstniecības likumā un informatīvajā ziņojumā "Par slimnīcu tīkla attīstību". Tāpat šādu centru izveide paredzēta Veselības aprūpes pakalpojumu onkoloģijas jomā uzlabošanas plānā 2022.-2024.gadam un Psihiskās veselības aprūpes organizēšanas uzlabošanas plānā 2023.-2025.gadam.

Noteikumu izstrādē tika iesaistīta Latvijas Lielo slimnīcu asociācija, Veselības aprūpes darba devēju asociācija un citas. Metodisko centru darbībā plānots iesaistīt arī pacientu organizācijas.

Paredzēts, ka pirmās metodiskās vadības institūcijas darbu uzsāks septembrī. Metodiskās vadības institūciju darbību spēkā esošā normatīvā regulējuma ietvaros jau īsteno "Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs", sniedzot pozitīvu pienesumu psihiskās veselības jomas attīstībai.

Svarīgākais