KNAB iegūs 854 000 eiro IT nodrošinājuma uzlabošanai

© Vladislavs Proškins / F64

Valdība otrdien atbalstīja valsts budžeta apropriācijas pārdali 854 091 eiro apmērā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) kapacitātes stiprināšanai, uzlabojot biroja informācijas tehnoloģiju (IT) nodrošinājumu.

Rīkojums paredz pārdalīt līdzekļus no gadskārtējā valsts budžeta izpildes procesā pārdalāmā finansējuma programmas "Finansējums valsts drošības stiprināšanas pasākumiem".

Paredzēts, ka 715 546 eiro pārdalīs jaunas Dokumentu un informācijas pārvaldības sistēmas (DIPS) izstrādei, bet 138 545 eiro - IT nodrošinājuma stiprināšanai.

Tāpat, lai 2025.gadā pabeigtu DIPS izstrādi, tiks palielināti KNAB budžeta bāzes izdevumi 2025.gadam 972 259 eiro apmērā, attiecīgi samazinot izdevumus gadskārtējā valsts budžeta izpildes procesā pārdalāmā finansējuma programmā "Finansējums valsts drošības stiprināšanas pasākumiem".

Rīkojuma anotācijā norādīts, ka izdevumi, kas saistīti ar KNAB kapacitātes stiprināšanas pasākumu īstenošanu, 2024. un 2025.gadā uzskatāmi par vienreizējo pasākumu valsts aizsardzībai un iekšējai drošībai likuma "Par valsts budžetu 2024.gadam un budžeta ietvaru 2024., 2025. un 2026.gadam" izpratnē, līdz ar to tie tiek izslēgti no vispārējās valdības budžeta strukturālās bilances mērķa. Iegādēs iegūto vērtību uzturēšanas izmaksas turpmākajos gados tiks nodrošinātas KNAB piešķirto līdzekļu ietvaros, tai skaitā sākot ar 2026.gadu DIPS uzturēšanai plānots finansējums 145 200 eiro apmērā prioritārā pasākuma "Dokumentu un informācijas pārvaldības sistēmas izstrāde" ietvaros.

Rīkojuma anotācijā uzsvērts, ka KNAB amatpersonu un darbinieku tiešie amata pienākumi ir saistīti ar valsts noslēpuma un Eiropas Savienības klasificētās informācijas apstrādi, tomēr pašreizējā KNAB lietvedības sistēma ir tehniski novecojusi, kas rada riskus efektīvai KNAB funkciju veikšanai un iespējamiem kiberuzbrukumiem, īpaši pašreizējā ģeopolitiskajā situācijā. Līdz ar to, lai panāktu iestādes procesu digitalizāciju un novērstu kiberriskus, ir sākts darbs pie jaunas DIPS izstrādes.

Ieplānotās digitālās transformācijas ir paredzētas, lai uzlabotu KNAB apstrādājamās informācijas aizsardzību, nodrošinātu, ka KNAB apstrādājamā informācija tiek pienācīgi aizsargāta, apstrādāta, uzglabāta, pārraidīta un iznīcināta atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajām prasībām.

Vienlaikus anotācijā akcentēts, ka procesu digitalizācija ļautu KNAB pievienoties "E-Lietas" platformai, nodrošinātu nepārtrauktības plāna izpildi, ļautu veidot aizsargātus kanālus informācijas apmaiņai ar citām institūcijām, kā arī saņemt informāciju un datus no ārējām datubāzēm.

Tāpat rīkojuma anotācijā norādīts, ka daļa no IT nodrošinājuma stiprināšanai nepieciešamajām iekārtām jau ir iepirkta un ir nepieciešams finansējums radušos izdevumu segšanai.