Rinkēvicš akcentē, kādu labumu Latvija var gūt, Latvijas pārstāvjiem tiekoties ar ASV lielajiem IT uzņēmumiem

© Ģirts Ozoliņš/MN

Latvijas uzņēmēju delegācijas tikšanās ar ASV lielajiem informācijas tehnoloģiju (IT) un augsto tehnoloģiju uzņēmumiem jāizmanto sadarbības iespēju identificēšanai, piemēram, mākslīgā intelekta, pusvadītāju tehnoloģiju un citās jomās, uzsvēra Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, kurš pirmdien Jūrmalas rezidencē tikās ar ekonomikas ministru Viktoru Valaini (ZZS).

Kā aģentūru LETA informēja prezidenta padomnieks Mārtiņš Drēģeris, tikšanās laikā puses pārrunāja ārējo ekonomisko attiecību jautājumus, finansējuma pieejamību tautsaimniecības attīstībai, birokrātijas mazināšanu būvniecībā, mākslīgā intelekta un aizsardzības industriju attīstību no ekonomiskās perspektīvas.

Tikšanās laikā Valsts prezidents ar ekonomikas ministru pārrunāja plānoto Latvijas uzņēmēju delegācijas vizīti Kalifornijā, ASV, kas notiks septembra vidū, un iecerētā vizītes ar Latvijas uzņēmējiem oktobrī Vācijā un novembrī - Dienvidkorejā.

"Vienlīdz būtiski ir atbalstīt Latvijas uzņēmumu preču un pakalpojumu eksportu, kā arī veicināt investīciju piesaisti Latvijas jaunuzņēmumu izaugsmei, kas Latvijas ekonomiskās izaugsmes kontekstā ir īpaši būtiski," pauda Rinkēvičs.

Valsts prezidents ar ekonomikas ministru pārrunāja arī Ekonomikas ministrijas plašāku iesaisti Nacionālā mākslīgā intelekta centra idejas izveidē, pie kuras jau šobrīd strādā Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrija. Notika viedokļu apmaiņa, kā Nacionālā mākslīgā intelekta centra ideju paplašināt no akadēmisko prasmju attīstības uz jaunu iespēju radīšanu nozares vietējiem un ārvalstu uzņēmumiem.

LETA jau rakstīja, ka Nacionālā drošības padome 24.aprīļa sēdē konceptuāli atbalstīja Nacionālā mākslīgā intelekta centra izveidošanu, lai attīstītu kompetenci mākslīgā intelekta izmantošanai valsts drošībai un zināšanu ekonomikas izaugsmei.

Nacionālā mākslīgā intelekta centru plānots veidot uz trīs universitāšu - Rīgas Tehniskās universitātes, Latvijas Universitātes un Rīgas Stradiņa universitātes - bāzes, apvienojot trīs universitāšu konsorcija resursus un personālu.

Svarīgākais