Aptauja: Samazinājies Latvijas iedzīvotāju atbalsts Ukrainas uzvarai pār Krievijas agresiju

© Dmitrijs Suļžics/MN

Samazinājies Latvijas iedzīvotāju atbalsts Ukrainas uzvarai pār Krievijas agresiju, liecina SIA "Rait Custom Research Baltic" veiktā sabiedriskās domas aptauja, kas tapusi pēc Valsts kancelejas pasūtījuma.

Aptaujas rezultāti rāda, ka, lai arī Latvijas sabiedrībā saglabājas augsts atbalsts Ukrainas uzvarai, ir vērojams statistiski nozīmīgs kritums vairākos rādītājos.

Lielākā daļa - 59% - Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 75 gadiem pētījumā norādījuši, ka grib, lai Ukraina uzvar Krieviju karā, proti, šie respondenti atzīmējuši atbildes "pilnīgi piekrītu" un "drīzāk piekrītu". Tas ir statistiski nozīmīgs kritums kopš marta, kad Ukrainas uzvaru atbalstīja 64% aptaujas dalībnieku, norāda aptaujas veicēji.

Puse jeb 51% iedzīvotāju aptaujā pauduši, ka atbalstīs Ukrainu līdz tās uzvarai pār Krieviju, turpretī martā tā norādīja 56,3% iedzīvotāju. 52% aptaujāto uzskata, ka, palīdzot Ukrainai, no kara tiek sargāta Latvija, bet martā šādu viedokli pauda 54%.

Tāpat pētījuma rezultāti rāda, ka bez būtiskām izmaiņām ir saglabājies atbalsts viedoklim, ka, palīdzot Ukrainai, no kara tiek sargāta arī Eiropas Savienība - jūnijā tā uzskatīja 50% aptaujas dalībnieku, bet martā - 55%.

Nedaudz mazāk nekā puse iedzīvotāju piekrīt, ka Ukraina var uzvarēt karā pret Krieviju. Jūnijā šādu viedokli pauda 47% aptaujāto, bet martā - 48%.

Tāpat saskaņā ar aptauju bez izmaiņām saglabājies iedzīvotāju īpatsvars, kas, lai apstādinātu karu Ukrainā, ir gatavi pieciest cenu kāpumu, proti, jūnijā šādu viedokli pauda 38% respondentu, bet martā - 39%.

Pētījuma rezultāti liecina, ka starp dažādiem informācijas avotiem par karu Ukrainā visaugstākā uzticēšanās ir Latvijas mediju un valsts institūciju sniegtajai informācijai, kam uzticību jūnijā un martā pauda 47% iedzīvotāju. Savukārt nedaudz mazāka uzticēšanās ir rietumvalstu mediju informācijai, kurai gan jūnijā, gan martā uzticību pauda 43% aptaujas dalībnieku.

Līdztekus aptauja rāda, ka būtiski pieaugusi uzticēšanās Krievijas valsts mediju informācijai par karu Ukrainā. Tiem jūnijā uzticējās 15% aptaujāto, bet martā - 8%.

Nemainīgi divas piektdaļas sabiedrības jeb 41% ir noguruši no ziņām par Krievijas karu Ukrainā un negrib par to neko zināt, kas ir līdzīgi kā iepriekšējos mērījuma periodos, proti, martā veiktajā aptaujā nogurumu pauda 45%.

Aptauja veikta šī gada jūnijā, aptverot 1005 respondentus - Latvijas pastāvīgos iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 75 gadiem. Pētījuma izmaksas bija 3956 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa, un tas tika finansēts no valsts budžeta līdzekļiem.

Svarīgākais