Vētras seku likvidēšanai Siliņa cer piesaistīt Eiropas finansējumu

© Dmitrijs Suļžics/MN

Atbalstam vētras vissmagāk skartajām pašvaldībām cer piesaistīt Eiropas Savienības finansējumu, otrdien žurnālistiem sacīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Premjere kopā ar viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministri Ingu Bērziņu (JV), iekšlietu ministru Rihardu Kozlovski (JV) un Jūrmalas domes priekšsēdētāju Ritu Sproģi (ZZS) otrdien apsekoja vētras postījumus Jūrmalā, Kauguru parkā.

Ministru prezidente žurnālistiem atklāja, ka šobrīd atbalstam vētras vissmagāk skartajām pašvaldībām tiek domāts par iespējām piesaistīt Eiropas Savienības finansējumu, kas paredzēts dažādu krīžu likvidācijai.

"Manuprāt, būs jāizmanto pilnīgi visas iespējas - gan apdrošināšanas, gan pašvaldības, gan valsts, gan arī Eiropas finansējums, jo skaidrs, ka postījumi ir lieli," sacīja Siliņa, piebilstot, ka šobrīd svarīgākais ir novērst plūdus un atjaunot elektrības pieslēgumu.

Tāpat premjere norādīja, ka ir saziņā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, norādot, ka kokus, kas pieder pašvaldībai un kuri uzkrituši uz privātmājām, ir iespēja novākt. Tomēr citādi esot ar privātīpašumiem, "kuros valsts nevar iet, līdz ar to cilvēkiem, kuru privātīpašumos kas noticis, šobrīd jātiek galā pašiem".

"Jautājumu loks ir liels, tāpēc šodien arī esam sasaukuši Krīzes vadības padomes sēdi," piebilda premjere.

Līdztekus Siliņa uzsvēra, ka izaicinājumus Jūrmalā patlaban rada arī ūdens novadīšana, un tiek domāts par citu pašvaldību piesaisti ūdens atsūknēšanā.

Iekšlietu ministrs Kozlovskis žurnālistiem atklāja, ka glābēji Jūrmalā strādāja visu nakti un strādā joprojām. "Kopumā Jūrmalā bija ap 400 izsaukumu, ap pusnakti bija palikuši pāri 200," norādīja iekšlietu ministrs.

Kozlovskis piebilda, ka šodien Krīzes vadības padomē jālemj par to, kādus resursus var iesaistīt, lai notiktu jau vētras seku likvidācija, jo glābšanas dienests primāri strādā tur, kur ir draudi dzīvībai vai transporta kustībai.

Tāpat iekšlietu ministrs norādīja, ka nākotnē būs nopietni jādomā par privātsektoru, apdrošināšanas jautājumiem.

Savukārt pašvaldību ministre Bērziņa žurnālistiem pauda, ka VARAM šobrīd ir saziņā arī ar citām vētras skartajām pašvaldībām, lai saprastu, cik lieli zaudējumi katrā pašvaldībā ir, kam tie nodarīti visvairāk, un izrunātu iespējamās palīdzības iespējas.

Bērziņa norādīja, ka valstī ir izstrādāti Ministru kabineta noteikumi, atbalsts vētrā cietušajām pašvaldībām, iedzīvotājiem, atgādinot par pieredzi ar vētru Dobelē, Augšdaugavas novadā. "Šodien Krīzes vadības padomes sēdē arī runāsim par to, kā to organizēt šajā gadījumā, vai nepieciešamas kādas izmaiņas," atklāja VARAM ministre.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.