Eksperte skaidro, vai šogad strādājošie var cerēt uz algas pielikumu

© depositphotos.com

Šogad atalgojums varētu neaugt tik strauji, kā tas notika pērn, bet darba tirgus joprojām saglabājas "karsts", tādēļ nevar gaidīt, ka spiediens uz algu celšanu mazināsies, intervijā aģentūrai LETA sacīja pētījumu un vadības konsultāciju uzņēmuma "Figure Baltic Advisory" valdes locekle un vecākā konsultante Anta Praņēviča.

Viņa uzsvēra, ka viens no iemesliem, kādēļ algas tik strauji cēlās, ir demogrāfija, jo no darba tirgus iziet daudz vairāk darbinieku, nekā tajā ienāk. Piemēram, 2022.gadā no darba tirgus izgāja ap 12 400 darbinieku, kas ir gandrīz līdzvērtīgi Cēsu pilsētas iedzīvotāju skaitam.

Arī ekonomika aug un tas nozīmē, ka pieprasījums pēc darbiniekiem kļūst tikai lielāks.

Turklāt, attīstoties tehnoloģijām, ienākot mākslīgajam intelektam, strauji mainās tas, kas darba devējam ir nepieciešams, un prasības kandidātiem jau ir pavisam citādākas nekā vēl pirms pieciem gadiem.

"Tā visa rezultātā var prognozēt, ka spiediens darba tirgū tuvākajā laikā nemazināsies. Gaidīt, ka darba tirgū parādīsies daudz brīvu darbinieku, nevar," pauda Praņēviča.

Viņa norādīja, ka Latvijā šobrīd darba tirgū ir mazāk brīvu darbinieku nekā jebkad ir bijis. Pat mazāk nekā 2007. un 2008.gadā jeb "treknajos gados" pirms finanšu krīzes.

Praņēviča atzina, lai risinātu šo situāciju, ir tikai divi ceļi. Viens ir darbinieku ievešana, kam mūsu sabiedrība nav ļoti atvērta. Otrs ir ļoti strauja inovāciju attīstība, darbinieku pārkvalifikācija un viss iespējamais atbalsts mācībām un jaunu prasmju iegūšanai.

"Te nu ir jāspiež gāze grīdā, jo darbinieku nākotnē trūks vēl vairāk un tas nozīmē, ka spiediens uz algām arī tikai un vienīgi augs," uzsvēra eksperte.

Viņa stāstīja, ka "Figure Baltic Advisory" atalgojuma pētījuma dati par 2023.gadu liecina, ka 85% no visiem darbiniekiem tika palielināta pamatalga, pārējiem tā nemainījās, un tikai 1% darbinieku atalgojums ir kļuvis mazāks. Turklāt pārsvarā tie bija darbinieki, kas strādā uz akordalgas vai stundu darba likmēm.

"Ja mēs skatāmies uz pēdējiem desmit gadiem, tad nekad nav bijis tik liela darbinieku proporcija, kas gada laikā saņem algas pielikumu. Protams, ka tieši inflācija bija spēcīgs faktors, kas mudināja gan darbiniekus prasīt atalgojuma pielikumu, gan darba devējiem lika izvērtēt, vai ar līdzšinējo atalgojumu viņu darbinieki spēs apmaksāt visus rēķinus, tādēļ bija redzams arī sociālās atbildības faktors," teica Praņēviča.

Svarīgākais