Saistībā ar gaidāmo vētru "Sadales tīkls" izsludina paaugstinātu operatīvo gatavību

© publicitātes foto

Atbilstoši Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) informācijai valsts teritoriju svētdien, 28. jūlijā, šķērso aktīvs ciklons, kas var nest ekstremāli stipru, ilgstošu lietu, pērkona negaisu un vēja brāzmas ar spēku 20-24 m/s, taču vietām, piekrastes rajonos, tās var būt ekstremāli stipras, sasniedzot spēku pat 27-30 m/s. Šādi laikapstākļi var radīt elektroapgādes traucējumus, tādēļ AS "Sadales tīkls" izsludinājusi paaugstinātu operatīvo gatavību elektrotīkla bojājumu novēršanai.

Ekstremālākie laikapstākļi gaidāmi valsts centrālajās teritorijās, tostarp Rīgā, kur izsludināts sarkanais lietus un vēja brīdinājums. Prognozēts, ka lielāko spēku vēja brāzmas varētu sasniegt naktī uz pirmdienu. Gatavojoties iespējamai vētrai, “Sadales tīkls” aicina iedzīvotājus parūpēties par uzlādētiem akumulatoriem mobilajiem telefoniem, datoriem un citām ikdienā izmantojamām viedierīcēm.

"Sadales tīkls" nepārtraukti seko līdzi meteorologu prognozēm. Elektrotīkla bojājumu gadījumā tos novērst ir gatavi vairāki simti elektromontieru visā Latvijā, pastiprinātā režīmā strādājot arī naktī.

"Sadales tīkls" uzsver, ka ekstrēmos laikapstākļos nav droši atrasties ārā, jo īpaši jāuzmanās gaisvadu elektrolīniju un citu elektroietaišu tuvumā! Nekādā gadījumā nedrīkst tuvoties elektrolīnijām, ja tajās iekārušies koki, zari, redzami pārrauti elektrolīnijas vadi vai applūduši transformatori un sadales skapji. Par šādām bīstamām situācijām nekavējoties jāziņo "Sadales tīklam", zvanot uz diennakts bezmaksas bojājumu pieteikšanas tālruni 8404, vai Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam, zvanot 112.

Saistībā ar ekstremāli stiprām un ilgstošām lietusgāzēm atsevišķās teritorijās var rasties arī plūdu riski, tāpēc "Sadales tīkls" atgādina par individuāliem drošības pasākumiem - pēc iespējas parūpēties, lai mitrumā nenonāk personīgās elektroierīces un elektroinstalācija. Telpās, kuras varētu tikt pakļautas applūšanas riskam, ieteicams laikus pārtraukt elektrības padevi, atslēdzot elektrības drošības slēdžus (drošinātājus jeb "korķus").

Pērkona negaisa gadījumā drošības noteikumi jāievēro, lietojot personīgās elektroierīces. Ja ēka nav aprīkota ar zibens un pārsprieguma aizsardzības sistēmām, negaisa laikā elektroierīces darbināt ir bīstami - tās ir jāatvieno no rozetes! Zibens var skart arī dzīvojamās mājas vai biroju ēkas, radot krasu sprieguma paaugstināšanos nama elektrotīklos. Šis pārspriegums var būt pat 20 reizes augstāks par īpašumā esošo iekārtu darba spriegumu, kā rezultātā tās var tikt bojātas, radot bīstamas situācijas.

Aktuālajai situācijai elektrotīklā iedzīvotāji aicināti sekot līdzi www.sadalestikls.lv pieejamā digitālajā atslēgumu kartē, kur apkopota informācija par jau reģistrētajiem elektrotīkla bojājumiem (neplānotiem atslēgumiem). Vēl nereģistrētos bojājumus vai pamanītos elektrotīkla defektus iedzīvotāji aicināti pieteikt mājaslapā (sadaļā "Pieteikt bojājumu") - iedzīvotāju iesaiste palīdz "Sadales tīklam" ātrāk lokalizēt visas bojājumu vietas, tādējādi iespējami drīz novēršot elektroapgādes traucējumus. Konkrētais rīks pieejams gan datorā, gan viedierīcēs.

Ja bojājums ir vidējā sprieguma elektrotīklā un iedzīvotājs "Sadales tīklā" ir reģistrējis savu mobilo tālruni vai e-pastu operatīvās informācijas saņemšanai, apmēram 20 minūšu laikā par atslēgumu adresē pienāks īsziņa vai e-pasts. Lai pārliecinātos, ka elektroapgādes pārtraukuma brīdī informācija tiks saņemta, "Sadales tīkls" aicina portālā www.e-st.lv norādīt vai atjaunot savu mobilā tālruņa numuru vai e-pasta adresi.

Vētras un pērkona negaisi visvairāk apdraud gaisvadu elektrolīnijas kailvadu izpildījumā. Šādas elektrolīnijas veido apmēram 35 % no visa sadales elektrotīkla. "Sadales tīkls" veic regulāras investīcijas elektrolīniju pārbūvē kabeļu izpildījumā, tādējādi veidojot pret laikapstākļu ietekmi arvien noturīgāku elektrotīklu. Pašlaik izolēta elektrotīkla (pazemes vai gaisa kabeļlīnijas) īpatsvars sasniedz jau 65 %.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais