Latvijas Banka atļauj izteikt "Latvijas gāzes" akciju atpirkšanas piedāvājumu to izslēgšanai no regulētā tirgus

© Dmitrijs Suļžics/MN

Latvijas Bankas uzraudzības komiteja trešdien atļāva AS "Latvijas gāze" izteikt akciju atpirkšanas piedāvājumu, ja akcijas tiek izslēgtas no regulētā tirgus, aģentūru LETA informēja Latvijas Bankas pārstāvji.

Vienas akcijas cena atpirkšanas piedāvājumā ir noteikta 3,35 eiro.

Latvijas Banka 27.jūnijā saņēma "Latvijas gāzes" pieteikumu atļaut izteikt akciju atpirkšanas piedāvājumu un piedāvājuma prospektu atbilstoši Akciju atpirkšanas likumam.

Iesniegtie dokumenti atbilst Akciju atpirkšanas likuma prasībām, tādēļ Latvijas Bankas uzraudzības komiteja atļāvusi izteikt akciju atpirkšanas piedāvājumu.

Pieņemt akciju atpirkšanas piedāvājumu var persona, kura akcionāru sapulcē nav balsojusi par sabiedrības akciju izslēgšanu no regulētā tirgus. Piedāvājums ir izsakāms visiem akcionāriem, kuri balsojuši pret sabiedrības akciju izslēgšanu no regulētā tirgus vai arī nav piedalījušies balsojumā.

Tomēr Latvijas Banka uzsver, ka saskaņā ar likumu akcionāriem ir tiesības, bet nav pienākuma pieņemt akciju atpirkšanas piedāvājumu un attiecīgi pārdot viņiem piederošās akcijas par piedāvājuma cenu. Ja akcionārs uzskata, ka cena nav atbilstoša, viņš var nepieņemt piedāvājumu un turpināt būt akcionārs.

Vienas akcijas atpirkšanas cena ir noteikta saskaņā ar Akciju atpirkšanas likuma nosacījumiem. Regulējums paredz, ka akcijas cena piedāvājumā nedrīkst būt zemāka par likumā noteikto akcijas vidējo svērto cenu un akcijas bilances vērtību. Tomēr saskaņā ar likumu akcijas vidējo svērto cenu nepiemēro, ja akciju apgrozījums 12 mēnešu laikā, pirms iestājies pienākums izteikt piedāvājumu, ir mazāks par 1% no akciju sabiedrības kapitalizācijas.

Saskaņā ar "Nasdaq Riga" datiem periodā no 2023.gada 19.jūnija līdz 2024.gada 18.jūnijam apgrozījums ar "Latvijas gāzes" akcijām bijis mazāks par 1%, proti, 0,376% no "Latvijas gāzes" kapitalizācijas. Tādējādi, nosakot vienas akcijas cenu piedāvājumā, akcijas vidējā svērtā cena nav jāpiemēro.

Līdz ar to "Latvijas gāzes" vienas atpērkamās akcijas cena piedāvājumā noteikta kā akcijas bilances vērtība, ņemot vērā "Latvijas gāzes" finanšu informāciju par pirmajiem trim pārskata gada mēnešiem, jo šāda aprēķina rezultātā akcijas bilances vērtība ir lielāka nekā tā akcijas bilances vērtība, kas noteikta atbilstoši Akciju atpirkšanas likumam.

LETA jau vēstīja, ka "Latvijas gāzes" akcionāri 2024.gada 19.jūnijā atbalstīja kompānijas akciju izslēgšanu no biržas "Nasdaq Riga", izsakot akciju atpirkšanas piedāvājumu. Akcionāru sapulcē "Latvijas gāze" tika apstiprināta par personu, kas izteiks kompānijas akcionāriem piedāvājumu.

Tāpat vēstīts, ka 2023.gada novembrī "Latvijas gāzes" valdes locekļi Aigars Kalvītis, Elita Dreimane un Egīls Lapsalis ar tiem piederošas speciāla mērķa kompānijas SIA "Energy Investments" palīdzību sāktā vadības izpirkuma procesā iegādājās 28,97% "Latvijas gāzes" akciju. Akcijas tika iegādātas no Luksemburgas investīciju fonda "Marguerite Gas II". Darījums tika īstenots ar "Rietumu bankas" atbalstu.

Lai gūtu līdzekļus akciju nākamiem iegādes posmiem, "Energy Investments" vadības izpirkuma procesa projekta finansēšanas ietvaros ir atsavinājusi ar atpakaļpirkuma tiesībām "Rietumu bankai" kā finansētājam iegādātās akcijas.

Finanšu instrumenta atsavinājuma līgums paredz atpirkuma nosacījumus trīs gadu laika periodam. Minētajā laika posmā "Rietumu banka" būs ieguldītājs un pilnvērtīgs "Latvijas gāzes" akcionārs.

"Latvijas gāzes" koncerna apgrozījums pagājušajā gadā bija 159,819 miljoni eiro, kas ir 4,4 reizes mazāk nekā 2022.gadā, kad dabasgāzes cenas piedzīvoja milzu kāpumu, kā arī uzņēmums cieta 56,911 miljonu eiro zaudējumus pretstatā peļņai gadu iepriekš.

"Latvijas gāzes" lielākie akcionāri ir Krievijas "Gazprom" (34%), "Rietumu banka" (28,97%), Vācijas kompānija "Uniper Ruhrgas International GmbH" (18,26%) un SIA "Itera Latvija (16%).

Svarīgākais