Latvijas augstskolām mainīgas sekmes starptautiskajā reitingā starp labākajām universitātēm Eiropā

© Dmitrijs Suļžics / F64

Starptautiskajā reitingā "QS World University Rankings: Europe 2025" Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) un Latvijas Universitāte (LU) ierindojušās starp 300 Eiropas labākajām universitātēm, liecina reitinga dati.

Salīdzinot ar gadu iepriekš, RTU reitingā pakāpusies par četrām vietām, ieņemot 258.vietu. LU šogad ieņēmusi 267.vietu, kas ir par vienu vietu zemāk.

Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) nokritusi no 354.vietas līdz 377.vietai. Turpretim Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte (LBTU) pakāpusies no 484.vietas uz 455.vietu. Daugavpils Universitāte (DU) ierindojusies 521.-530.vietā, bet Transporta un sakaru institūtam iedalīta 531.-540.vieta. Ventspils Augstskola (VeA) ieņēmusi 601.+ vietu, līdzīgi kā gadu iepriekš.

Visaugstāk reitingā ir novērtēts RTU ieguldījums ārzemju studentu piesaistē no dažādām valstīm - starp vērtētajām universitātēm tā pakāpusies no sestās vietas uz trešo.

Starp septiņām reitingā iekļautajām universitātēm no Latvijas RTU augstāku sniegumu uzrādījusi arī kritērijā, kas saistīts ar universitātes reputāciju darba devēju skatījumā.

Turpretim LU augstāko sniegumu uzrādījusi saistībā ar nodarbinātības rezultātiem - starp vērtētajām universitātēm tā pakāpusies no 21. uz 19.vietu.

Savukārt RSU iekļauta starp 50 labākajām augstskolām Eiropā saistībā ar ārzemju studentu dažādību. Vienlaikus tās sniegums novērtēts par 21 vietu zemāks nekā gadu iepriekš. Arī kritērijā par izbraucošajiem apmaiņas studentiem RSU nokritusies par 31 vietu, ierindojoties 60.vietā.

Salīdzinot ar gadu iepriekš, reitingā iekļautās Latvijas augstākās izglītības iestādes vismaz piecos kritērijos ir uzrādījušas sliktāku sniegumu.

Visvairāk kritērijos zemāku vērtējumu šogad saņēmusi DU - kopumā astoņos. TSI un LBTU sniegums krities septiņos kritērijos, VeA un RSU - sešos, bet LU un RTU - piecos.

Visām augstskolām samazinājušies rādītāji saistībā ar akadēmisko reputāciju. Tāpat zemākus rādītājus Latvijas augstākās izglītības iestādes turpina uzrādīt saistībā ar zinātnisko publikāciju skaitu, iesaisti starptautiskajā pētniecības apritē, starptautisko fakultāšu īpatsvaru un ilgtspēju - nevienas no septiņām Latvijas universitātēm sniegums šajos kritērijos nav novērtēts ar vairāk par 50 punktiem.

Vissliktākos rezultātus reitingā iekļautās Latvijas augstskolas uzrādījušas saistībā ar citējamību - neviena no izglītības iestādēm nav saņēmusi vismaz divus punktus.

Kopumā reitingā šogad iekļautas 684 Eiropas universitātes. Pirmajā vietā ierindojas Oksfordas universitāte, otrajā - Šveices Federālais tehnoloģiju institūts, savukārt trešajā - Kembridžas universitāte.

No Baltijas augstskolām visaugstāk - 140.vietā - reitingā atrodas Tartu universitāte, kam seko Viļņas universitāte 178.vietā, savukārt Tallinas Tehnoloģiju universitāte ierindota 254.vietā.

Svarīgākais