Vētrā norauts Bauskas stadiona manēžas jumts; daudzviet traucēta elektroapgāde [papildināts ar video]

© Gints Ivuškāns / F64

Stiprais vējš ceturtdienas pēcpusdienā norāvis Bauskas stadiona manēžas jumtu, aģentūru LETA informēja Bauskas novada pašvaldības izpilddirektors Ivars Romānovs. Vētra pilsētā esot bijusi piecas līdz septiņas minūtes, un nodarīti lieli postījumi.

Ir daudz sagāztu koku, kā arī ir norauts stadiona manēžas jumts. Turklāt tas piezemējies privātīpašumā, kurā arī radīti postījumi, stāstīja pašvaldības izpilddirektors.

Lai arī lielākie postījumi nodarīti tieši pilsētā, tiek apzināti bojājumi arī citur novadā.

Pēc Romānova teiktā, vētras seku likvidēšanai mobilizēti visi iespējamie pašvaldības dienesti un kapitālsabiedrības.

Aculiecinieku publiskotā informācija liecina, ka stipri cietis arī Karpa dārzs. Pilsētā elektropadeves traucējumu dēļ nedarbojas luksofori, un tāpēc veidojas sastrēgumi.

Arī pašvaldības izpilddirektors sacīja, ka elektroapgādes pārrāvuma dēļ var būt apgrūtināta bojājumu apkopošana un operatīvās informācijas sniegšana, jo saziņa lielākoties notiek telefoniski.

Jau ziņots, ka vēlā ceturtdienas pēcpusdienā stiprākās lietusgāzes un pērkona negaiss ir Latvijas centrālajā daļā, mākoņi virzās no dienvidrietumiem uz ziemeļaustrumiem.

Ceturtdien ap plkst.16 intensīvākās lietusgāzes un lielākais skaits zibeņu bija Bauskas novadā. Pēc "Latvijas valsts ceļu" datiem, starp Bausku un Cerauksti reģistrētas vēja brāzmas līdz 31 metram sekundē.

Paralēli valsts centrālajā daļā aptuveni 8000 AS "Sadales tīkls" klientu ir traucēta elektroapgāde.

"Sadales tīkls" strādā pastiprinātā režīmā, lai elektroenerģijas piegādi klientiem atjaunotu pēc iespējas ātrāk.

Negaisa laikā iedzīvotāji aicināti būt uzmanīgiem gaisvadu elektrolīniju un citas elektroinfrastruktūras tuvumā, visdrošāk ir patverties telpās, norāda "Sadales tīkla" pārstāvji.

"Sadales tīkls" seko līdzi meteorologu prognozēm un strādā pastiprinātā režīmā, lai operatīvi novērstu elektroapgādes traucējumus. Kur tas iespējams, elektroapgāde klientiem tiek tūlītēji atjaunota pa rezerves elektrolīnijām - jau pirms bojājumu novēršanas.

"Sadales tīkla" pārstāvji skaidro, ka bojājumus elektrotīklā rada gaisvadu līnijās iegāzti koki un zari, kā arī zibensizlādes.

Vienlaikus "Sadales tīkls" uzsver, ka negaisa laikā nav droši atrasties ārā, jo īpaši jāuzmanās gaisvadu elektrolīniju un citu elektroietaišu tuvumā. Tāpat nedrīkst tuvoties elektrolīnijām, ja tajās iekārušies koki, zari vai redzami pārrauti elektrolīnijas vadi.

Par šādām bīstamām situācijām nepieciešams ziņot "Sadales tīklam", zvanot uz diennakts bezmaksas bojājumu pieteikšanas tālruni 8404, vai Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam, zvanot 112.