PVD liek izņemt no tirdzniecības "Lidl" tirgotu produktu

© MN

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) apturējis tirdzniecību un izplatīšanu Vācijā ražotam kakao pulverim ar samazinātu tauku saturu "Belbake" pārsniegta ohratoksīna normas dēļ, liecina PVD publiskotā informācija.

Noņemot paraugus laboratoriskai pārbaudei veikalu tīklā "Lidl", PVD konstatēja, ka pārtikas produkts satur 4,89 mikrogramus ohratoksīna uz kilogramu ar iespējamu nobīdi par 0,89 mikrogramiem, bet pieļaujamā norma ir trīs mikrogrami ohratoksīna uz kilogramu.

Tirdzniecība apturēta ar 5760 kakao pulvera "Belbake" iepakojumiem ar partijas numuru "L401183W0", 200 gramu svarā un ieteicamo izlietošanas termiņu 2025.gada jūlijā.

"Lidl Latvija" pārstāvji informē, ka patlaban sazinās ar produkta ražotāju un izmeklē konkrēto gadījumu. Tāpat noņemti papildu paraugi no dažādām produkta partijām un nosūtīti pārbaudēm uz vairākām laboratorijām.

PVD pārstāvji skaidro, ka ohratoksīns ir ķīmiska, toksiska viela, kas var būtiski ietekmēt patērētāju veselību. Tas ir dabā sastopams pārtikas izraisīts mikotoksīns, kas atrodams dažādos lauksaimniecības produktos, tostarp graudos, žāvētos augļos, vīnā un kafijā.

Par konstatēto PVD ievietojis informatīvo paziņojumu Eiropas komisijas (EK) Ātrās brīdināšanas sistēmā.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Svarīgākais