Slaidiņš atklāj, kāds varētu būt bijis Krievijas barbarisko uzbrukumu mērķis Ukrainai

© unsplash.com

Krievijas barbarisko raķešu uzbrukumu mērķis Ukrainas civilajai infrastruktūrai, tostarp Kijivas bērnu slimnīcai "Ohmatdet", ir panākt haosu, bēgļu plūsmas un protestus par kara izbeigšanu, aģentūrai LETA norises Ukrainā vērtēja Latvijas Zemessardzes štāba virsnieks, majors Jānis Slaidiņš.

Viņš teica, ka pirmdienas raķešu triecieni neapšaubāmi bija plānoti, turklāt nav izslēgts, ka koordinātas devuši krieviem kalpojošie aģenti. Ņemot vērā, ka uzbrukumi notikuši NATO samita priekšvakara, kurā lems par atbalstu Ukrainai, Krievija šādā veidā rietumvalstīm sūta ziņu, ka turpinās iet uz eskalāciju un radīt haosu, lai veidotos lielākas bēgļu plūsmas, jo tuvojas rudens.

Tāpat šādu uzbrukumu mērķis ir radīt Ukrainas sabiedrībā protestus par pretošanās bezjēdzīgumu un kara ātrāku beigšanu, uzskata Slaidiņš.

Vēsture gan liecina, ka šāda veida taktika nav nesusi panākumus un tas tikai stiprina ukraiņu pretošanās vēlmi un pārliecību noraidīt sarunas par pamieru, sacīja Slaidiņš.

Viņš gan nenoliedza, ka ukraiņiem nav spēju ietekmēt šādu raķešu palaišanu, jo tās tiek palaistas 2000 kilometru attālumā. Ar dronu uzbrukumiem Krievijas raķešu palaišanas vietas nav iespējams ietekmēt.

Vienlaikus viņš uzskata, ka ASV būtu jādod ukraiņiem atļauja ar ASV ražotiem ieročiem veikt uzbrukumus dziļāk Krievijas teritorijā. Slaidiņš arī cer, ka NATO tiks pieņemti lēmumi par atbalstu Ukrainas pretgaisa aizsardzības stiprināšanā.

Jau ziņots, ka Rietumvalstis pirmdien nosodīja Krievijas raķešu triecienus Ukrainai, kuros nogalināti vismaz 36 cilvēki un nodarīti postījumi Kijivas bērnu slimnīcai "Ohmatdet" un citiem objektiem, kā barbarisku uzbrukumu civiliedzīvotājiem.

Desmitiem brīvprātīgo, slimnīcas darbinieku un glābēju pārmeklēja bērnu slimnīcas gruvešus, meklējot izdzīvojušos.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņoja, ka Krievija raidījusi desmitiem raķešu uz Kijivu un pilsētām valsts dienvidos un austrumos.

Ukrainas amatpersonas paziņoja, ka 38 spārnoto un ballistisko raķešu triecienos, no kurām ukraiņu zenītartilēristiem 30 izdevās notriekt, ir nogalināti 33 un ievainoti 136 cilvēki.

Apšaudē nodarīti postījumi vairāk nekā 50 civilajiem objektiem, tajā skaitā dzīvojamajām mājām, kādai biroju ēkai un divām medicīniskajām iestādēm, tostarp Kijivas bērnu slimnīcai "Ohmatdet", pavēstījis Ukrainas iekšlietu ministrs Ihors Klimenko. Dņipropetrovskas apgabalā krievi noslepkavojuši 11 cilvēkus, tai skaitā vienu Dņipro pilsētā un 10 Zelenska dzimtajā Krivijrihā, Kijivā noslepkavoti 22, bet Pokrovskas pilsētā - trīs cilvēki.

ASV prezidents Džo Baidens pirmdien apsolīja "jaunus pasākumus" Ukrainas pretgaisa aizsardzības pastipriināšanai. Viņš pavēstīja, ka ASV un sabiedrotās paziņos par jaunu atbalstu Ukrainai NATO samitā, kas šonedēļ notiks Vašingtonā, un raksturoja raķešu triecienus kā "briesmīgu atgādinājumu par Krievijas brutalitāti" karadarbībā Ukrainā.

Svarīgākais