Siliņa: Orbāna tikšanās ar Putinu ir pilnīgi nepieņemama

© Ģirts Ozoliņš/MN

Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna tikšanās ar Vladimiru Putinu ir pilnīgi nepieņemama, kamēr Krievija karo Ukrainā un nogalina nevainīgus iedzīvotājus, tviterī uzsver Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Viņa akcentē, ka tas grauj centienus panākt Ukrainas uzvaru un taisnīgu mieru. Tāpat premjere norāda, ka Ungārijas premjerministrs nepārstāv Eiropas Savienību (ES) un viņam nav pilnvaru to darīt.

Kā vēsta laikraksts "Financial Times", Orbāns piektdien ieradies Maskavā, lai tiktos ar Putinu, nepakļaujoties Eiropas līderiem, kuri Ungārijas premjerministru brīdināja, ka viņš viņus nepārstāv.

Orbāns, kura valsts pirmdien, 1.jūlijā, rotācijas kārtībā pārņēma prezidentūru Eiropas Savienības (ES) Padomē, ieradās Krievijā tikai dažas dienas pēc Kijivas apmeklējuma.

LETA jau rakstīja, ka ES līderi ceturtdien, 4.jūlijā, pauda bažas par baumām, ka ES prezidējošās valsts Ungārijas premjerministrs varētu apmeklēt Maskavu. Orbāns ir vienīgais ES līderis, kurš saglabājis tuvas attiecības ar Kremli pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā 2022.gadā.

"ES rotējošajai prezidentūrai nav mandāta kontaktēties ar Krieviju ES vārdā. [..] Eiropadomei ir skaidra nostāja: Krievija ir agresors, Ukraina ir upuris. Nekādas diskusijas par Ukrainu nevar notikt bez Ukrainas," tviterī paziņoja Eiropadomes prezidents Šarls Mišels.

ES amatpersona Briselē pavēstīja ziņu aģentūrai AFP, ka "daudzi mēģinājumi" apstiprināt ziņas par Orbāna braucienu "bija neveiksmīgi". Amatpersona sacīja, ka Orbāns "neinformēja par jebkādu braucienu uz Maskavu". Ja Ungārijas premjerministrs būtu pavaicājis, "[Eiropadomes] prezidents Mišels būtu stingri ieteicis nedoties šādā vizītē," piebilda amatpersona.

Orbāns un Putins pēdējoreiz tikās 2023.gada oktobrī Pekinā, kur viņi apsprieda sadarbību enerģētikā.

Orbāns otrdien, 2.jūlijā, Kijivā tikās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski. Šīs vizītes laikā Orbāns mudināja Ukrainas līderi apsvērt iespēju noslēgt pamieru, kas, viņaprāt, varētu paātrināt miera sarunas ar Krieviju. Savukārt Zelenskis aicināja Orbānu atbalstīt Kijivas soļus miera virzienā sadarbībā ar starptautiskajiem partneriem.

Orbāns ir vairākkārt mēģinājis mīkstināt ES sankcijas pret Krieviju, kas noteiktas, atbildot uz iebrukumu Ukrainā. Viņš regulāri kritizē Eiropas finansiālo un militāro atbalstu Kijivai un nedēļām ilgi bloķēja 50 miljardu eiro vērtu palīdzības paketi.

Ungārijas premjers arī bijis pret ES iestāšanās sarunām ar Ukrainu un ES sankcijām pret Maskavu, tomēr Ungārija nav izmantojusi veto tiesības šo sarunu un sankciju bloķēšanai.

Orbāns šogad apsveica Putinu ar uzvaru tā dēvētajās prezidenta vēlēšanās. Viņš arī uzslavēja dialoga un "abpusējas cieņas" saglabāšanu starp Ungāriju un Krieviju "pat izaicinošos ģeopolitiskos kontekstos".

Latvijā

Aizvadītajās diennaktīs, laika posmā no šī gada 5. jūlija plkst. 6.30 līdz 8. jūlija plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 164 izsaukumus – 46 uz ugunsgrēku dzēšanu, tai skaitā trīs uz mežu ugunsgrēku dzēšanu, 76 uz glābšanas darbiem, bet 42 izsaukumi bija maldinājumi, vēsta VUGD.