PVD Afganistānas izcelsmes aprikozēs konstatējis divreiz lielāku konservanta "E220" daudzumu nekā atļauts

© f64.lv, Oksana Džadana

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) Afganistānas izcelsmes aprikozēs konstatējis marķējumā nenorādītu alergēnu - sēra dioksīdu, "E220", liecina PVD publiskotā informācija.

Dienesta pārstāvji atzīmē, ka konservants "E220" ir obligāti jānorāda produkta marķējumā, ja tā daudzums produktā pārsniedz desmit miligramus uz kilograma.

PVD pārstāvji norāda, ka, veicot preču robežkontroli, dienests padziļināti pārbaudījis dažādu pārtikas preču sūtījumus, kas vesti no Afganistānas uz Franciju, šķērsojot Latvijas robežkontroles punktu "Pāternieki" uz Eiropas Savienības (ES) ārējās robežas. Kontroles laikā laboratoriskajai izmeklēšanai paņemti vairāki paraugi.

Tostarp vienā no izmeklētajiem paraugiem alergēna daudzums divas reizes pārsniedza maksimāli pieļaujamo normu. Savukārt otrā paraugā alergēna daudzums nebija pārsniegts, bet sasniedza līmeni, pie kura tas jānorāda marķējumā.

PVD par konstatēto ievietojis paziņojumu Eiropas Komisijas (EK) Ātrās brīdināšanas sistēmā, lai informētu Francijas kompetento pārtikas aprites uzraudzības dienestu.

Žāvētiem augļiem sēra dioksīdu izmanto, lai samazināt pūšanu un rūgšanu, bet sēra dioksīds un tā sulfīti ir iekļauti alergēnu sarakstā.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Latvijā

Trešdien militārajā bāzē Ādažos notiks svinīga ceremonija, kas iezīmēs NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas palielināšanas līdz brigādes līmenim uzsākšanu un jaunās NATO daudznacionālās brigādes Latvijā izveidi, ko veidos vairāk nekā 3500 karavīri, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijā.