Elektroauto nostiprina pozīcijas Baltijas uzņēmumu autoparkos

© Dmitrijs Suļžics / F64

Elektromobiļus arvien vairāk izvēlas ne tikai mājsaimniecības, bet arī uzņēmumi sākuši veidot elektromobiļu parkus, aģentūru LETA informēja risku apdrošinātāja "If P&C Insurance" ("If") Latvijas filiāles pārstāvji, atsaucoties uz "If" portfeļa analīzi Baltijas valstīs.

Analīze atklāj, ka 2021.gadā vieglie pasažieru elektromobiļi Baltijas valstīs veidoja 1,6% no uzņēmumu autoparkiem, 2022.gadā šis rādītājs pieauga līdz 2,6%, 2023.gadā līdz 4,7% un šogad tas jau sasniedz 5,4%.

Kā norāda "If" valdes priekšsēdētājs Andris Morozovs, uzņēmumu vadītāji, atjaunojot savus autoparkus, arvien biežāk pieņem lēmumu iegādāties tieši elektromobiļus.

Elektromobiļu skaits uzņēmumu autoparkos ik gadu pieaug par aptuveni vienu procentpunktu.

Pārskatot periodu no 2021. līdz 2024.gadam, "If" secina, ka Latvijā elektromobiļu skaits uzņēmumu autoparkos ir pieaudzis no 1,8% līdz 5,5%, Lietuvā no 0,9% līdz 6,7%, bet Igaunijā no 1,9% līdz 4,6%. No tā "If" secina, ka arvien vairāk uzņēmēju saskata nepieciešamību izmantot elektromobiļus, domājot gan par ilgtspējību, gan ilgtermiņa ietaupījumiem.

Saskaņā ar Morozova teikto uzņēmumi arvien biežāk izvēlas elektromobiļus vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, elektromobiļi ļauj ievērojami samazināt automašīnas ikdienas lietošanas un uzturēšanas izmaksas, padarot tos par finansiāli pamatotu ieguldījumu. Turklāt elektrisko transportlīdzekļu izmantošana atbilst ilgtspējības mērķiem, jo palīdz uzņēmumiem samazināt oglekļa pēdas nospiedumu. Izvēle par labu elektrisko transportlīdzekļu autoparkam arī sekmē iespēju uzņēmumiem ievērot stingrus vides noteikumus un nodrošināt, ka to darbība necieš no pieaugošajām fosilā kurināmā izmaksām.

Morozovs skaidro, ka izmaiņas ir jūtamas visā pasaulē, un Baltijas valstis nedaudz novēloti, bet pārliecinoši seko Ziemeļvalstu kopējām tendencēm. "If" grupā Ziemeļvalstīs 2020.gadā 39% no uzņēmuma autoparka veidoja hibrīdauto ar uzlādes iespēju vai elektromobiļi, taču 2023.gadā šis rādītājs pieauga līdz 77%.

"If" pieder skandināvu risku apdrošināšanas grupai "If P&C Insurance Holding Ltd", kuras īpašnieks ir "Sampo Plc".

Svarīgākais