Turpinās skatīt krimināllietu par dienesta viltojumu IeM Informācijas centrā

© Kaspars Krafts / F64

Iekšlietu ministrijas (IeM) padotībā esošā Informācijas centra (IC) bijušās priekšnieces Līgas Egbes (Lapiņas) un IC iepirkumu nodaļas vadītājas Līgas Peipiņas krimināllietu par dienesta viltojumu Rīgas pilsētas tiesa plāno turpināt skatīt 2.oktobrī plkst.13.15, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Apsūdzība celta par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā. Saskaņā ar apsūdzību amatpersona, izmantojot savu dienesta stāvokli, deva prettiesiskus rīkojumus sagatavot nepieciešamos dokumentus mantas norakstīšanai un utilizācijai. Mantas nosaukums prokuratūras paziņojumā nav minēts, taču LETA jau rakstīja, ka saskaņā ar Iekšējās drošības biroja (IDB) iepriekš informēto tā ir sakaru ierīce.

Abas bijušās personas apsūdzētas pēc Krimināllikuma 327.panta pirmās daļas, proti - par dokumenta viltošanu vai par viltota dokumenta izsniegšanu vai izmantošanu, apzinoties, ka dokuments ir viltots, ja to izdarījusi valsts amatpersona.

Par šādu nodarījumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu.

Iepriekš Egbei kādā citā krimināllietā par dienesta telefona iespējamu izblēdīšanu eksministra Sanda Ģirģena privātai lietošanai Rīgas pilsētas tiesa sodījusi ar naudas sodu 18 600 eiro apmērā.

Tāpat Egbei valstij būs jāatlīdzina 532 eiro. Spriedums vēl nav stājies spēkā, jo tika pārsūdzēts Augstākajā tiesā.

Apsūdzība celta par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā. Saskaņā ar apsūdzību amatpersona, izmantojot savu dienesta stāvokli, deva prettiesiskus rīkojumus sagatavot nepieciešamos dokumentus mantas norakstīšanai un utilizācijai. Pēc to sagatavošanas, apzinoties, ka konkrētā manta paliks citas personas lietošanā, amatpersona izmantojusi tai piešķirtās pilnvaras un apstiprinājusi attiecīgās mantas norakstīšanas aktu, informēja prokuratūra.

Egbe savu vainu neatzīst.

IeM iepriekš izbeigusi valsts civildienesta attiecības ar Lapiņu. Tomēr 2023.gada beigās Egbe tiesas ceļā panākusi savu atjaunošanu valsts civildienestā, taču IeM apgalvo, ka uz piedāvātajiem amatiem viņa nav atsaukusies.

Latvijā

Bijušais VAS "Latvijas dzelzceļa" (LDz) valdes priekšsēdētājs Rinalds Pļavnieks, kurš 2023.gada pirmajā pusē pildīja LDz valdes locekļa un pagaidu valdes priekšsēdētāja pienākumus, bet gada otrajā pusē - valdes priekšsēdētāja pienākumus, pērn atalgojumā LDz saņēmis 130 139 eiro, liecina viņa iesniegtā amatpersonas deklarācija par 2023.gadu.

Svarīgākais