Policija: arī vecākiem ir pienākums pārvietoties ar elektroskrejriteni bez pasažieriem

© Oksana Džadana / F64

Piektdien likumsargu rīkotās pārbaudes laikā viņu redzeslokā nonāca ar elektroskrejriteni braucoši vecāki ar bērniem, aģentūra LETA uzzināja Valsts policijā (VP).

Vakar policija organizēja speciālas elektroskrejriteņu pārbaudes, kuru laikā likumsargi atgādināja gan par to, ka no šī gada 1.aprīļa ceļu satiksmē ir atļauts piedalīties tikai ar tādiem elektroskrejriteņiem, kas ir reģistrēti un kam ir pielīmēta valsts reģistrācijas uzlīme, gan arī to, ka braukšana ar elektroskrejriteni ir atļauta tikai no 14 gadiem un ar attiecīgās kategorijas tiesībām, skaidrā prātā un bez pasažieriem.

Pārbaužu laikā pārbaudīti vairāki desmiti braucēju un likumsargu redzeslokā nonāca pāris vecāki, kuri, neskatoties uz aizliegumu braukt divatā, bija savas atvases bīstamā veidā vedušas uz braucamrīka.

Likumsargi gan šajās reizēs izteica tikai mutiskus aizrādījumus, pēc kā vecāki īres braucamrīku novietoja tam paredzētajā vietā un ceļu ar savām atvasēm turpināja kājām.

Talkā likumsargiem pievienojās "Bolt" pārstāvji, kuri aicināja ne tikai ievērot ceļu satiksmes noteikumus un cieņpilni izturēties pret citiem ceļu satiksmes dalībniekiem, bet arī atgādināja par atstarotāju nepieciešamību diennakts tumšajā laikā. Katrs pārbaudāmais tika pie jauna atstarotāja.

"Vasaras sezonā būtiski pieaug skrejriteņu lietotāju skaits, tāpēc "Bolt" ievieš arvien jaunus risinājumus, lai veicinātu drošu pārvietošanos pilsētvidē. Iestājamies arī par to, lai mūsu skrejriteņu lietotāji ievērotu visus nepieciešamos ceļu satiksmes noteikumus, tādēļ tiem lietotājiem, kas brauc alkohola reibumā, pārkāpj vecuma noteikumus vai veic huligāniska rakstura darbības, ierobežojam piekļuvi nomas pakalpojumam," skaidro "Bolt" vecākais operāciju speciālists Latvijā Valts Marga.

Viņš sola turpināt aktīvu sadarbību ar VP, lai nodrošinātu, ka uz ielām pārvietojas tikai atbildīgi skrejriteņu vadītāji.

Jau ziņots, ka atklājot kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", VP Galvenās kārtības policijas pārvaldes Reaģēšanas pārvaldes priekšnieks Juris Jančevskis žurnālistiem pastāstīja, ka daudzi iedzīvotāji elektroskrejriteni izmanto kā izklaides rīku, turklāt vidējais pārkāpējs ir vecumā no 18 līdz 21 gadam.

Lai arī kampaņa sākusies pavasarī, kad ir aktīvā elektroskrejriteņu sezona, pārkāpumu statistika liecina, ka šie braucamrīki tiek izmantoti visu gadu.

Ļoti daudzi skrejriteni izmanto kā izklaides rīku, īpaši gadījumos, lai pārbaudītu savas spējas, vadot to pēc svinēšanas un alkohola lietošanas. Sekas tam ir slimnīca un traumas," uzsvēra Jančevskis.

Lielākā daļa no negadījumiem ir apgāšanās un sadursmes ar citiem satiksmes dalībniekiem. Lielākā daļa pārkāpumu ir par braukšanu reibumā un pasažieru pārvadāšanu.

"Vērtējot vidējo psiholoģisko portretu, tas ir vīrietis reibuma stāvoklī, vecumā no 18 līdz 21 gadam," uzsvēra policijas pārstāvis.

Jančevskis atgādināja, ka likumdevējs elektroskrejriteņu vadītājiem atbildību noteicis no 2020.gada. Vēlāk atbildība tika palielināta. Šogad no 1.aprīļa visiem skrejriteņu jābūt reģistrētiem Ceļu satiksmes drošības direkcijā, līdz 17 gadu vecumam obligāti jālieto aizsargķivere un ir noteikta prasība pēc vadītāja apliecības jau no 14 gadu vecuma.

Latvijā

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) aicina Latvijas iedzīvotājus pieteikties trīs nedēļu ilgajam rezervistu militārās pamatapmācības kursam, kurā par katru aizvadīto dienu maksās teju 42 eiro, aģentūru LETA informēja NBS.

Svarīgākais