VMD sāk izsniegt apliecinājumus koku ciršanai sanitārajā cirtē; aicina apsekot priežu audzes

© Mārtiņš Zilgalvis / F64

Valsts meža dienesta (VMD) aicina meža īpašniekus apsekot priežu audzes un vērsties dienestā par liela mēroga bojājumiem, lai saņemtu apliecinājumu koku ciršanai sanitārajā cirtē, aģentūru LETA informēja VMD pārstāvji.

VMD speciālisti, apsekojot 2023.gadā postošajā vētrā cietušās priežu audzes, konstatējuši koku bojājumus, kuri var veicināt koku veselības stāvokļa pasliktināšanos. VMD Meža un vides aizsardzības daļas vecākais eksperts Oskars Zaļkalns atzīmē, ka 2023.gada netipiski postošo vētru patiesās sekas dažviet mežos pilnvērtīgi novērtējamas tikai tagad.

Zaļkalns norāda, ka, piemēram, Zemgalē teritorijās, kas iepriekšējā gada augustā bija pakļautas lielgraudu krusas postījumiem, šobrīd novērojamas izteiktas problēmas ar priežu audžu vitalitāti.

Šajās audzēs manāma vainagu brūnēšana vai pat atsevišķu koku pilnīga nokalšana.

Tāpat 2024.gada jūnijā VMD speciālisti veica pārbaudes atsevišķās bojāto priežu audzēs, vērtējot spēcīgos mehāniskos bojājumus, kas radušies pagājušā gada spēcīgās krusas rezultātā. Pārbaudē netika konstatēta dendrofāgo kaitēkļu jeb kukaiņu, kuri barojas no dzīviem kokiem, klātbūtne. Novērots arī, ka siltā laika ietekmē bojājuma vietās attīstījušās zilējuma sēnītes, kas laika gaitā var turpināt negatīvi ietekmēt koku attīstību un pat izraisīt atsevišķu koku bojāeju.

Lai novērstu zilējuma sēnīšu savairošanos, stipri bojātie koki laicīgi jācērt un šajā rudenī vai ziemā jāizvāc no mežaudzēm.

VMD ir valsts pārvaldes iestāde, kas uzrauga meža apsaimniekošanu, medību un dabas aizsardzības reglamentējošo normatīvo aktu ievērošanu, kā arī īsteno meža uguns apsardzību. Dienests uztur Meža valsts reģistru, kur tiek apkopota informāciju par mežu, tajā notiekošo saimniecisko darbību, medībām un medījamiem dzīvniekiem.

Latvijā

“Man jau pērnajā rudenī lika saprast, ka turpinājuma nebūs,” teic Valsts valodas centra direktors Māris Baltiņš, komentēdams savu atlaišanu no darba, kas notiks šā gada 29. septembrī. To “lika saprast” Tieslietu ministrija.