Katra astotā cigarete pērn Latvijā nonākusi kontrabandas ceļā

© Ģirts Ozoliņš / F64

Latvijā kontrabandas un viltotās cigaretes pagājušajā gadā veidoja 13,5% no kopējā patēriņa, kas ir par 1,7 procentpunktiem mazāk nekā 2022.gadā, piektdien kontrabandas problemātikas forumā sacīja SIA "Philip Morris Latvia" ārējo attiecību vadītāja Madara Apsalone, atsaucoties uz starptautiskās auditoru kompānijas "KPMG" neatkarīgo ikgadējo pētījumu par cigarešu kontrabandas apjomiem Eiropā un Latvijā.

Pēc "KPMG" vērtējuma, zaudējumi valsts budžetam no nesamaksātajiem nodokļiem cigarešu kontrabandas un viltojumu dēļ Latvijā pērn veidoja 43,1 miljonu eiro, kas ir par 4,9 miljoniem eiro mazāk nekā 2022.gadā.

Latvijā kopējais cigarešu patēriņš pērn bija 1,9 miljardi, no tā 260 miljonus veidoja nelegālās cigaretes

Latvijā, pēc "KPMG" pētījuma datiem, no Baltkrievijas kontrabandas ceļā 2023.gadā ievesti 61,5% no kopējā kontrabandas apjoma. Pētījumā secināts, ka Latvijā pamazām samazinās cigarešu kontrabanda no Baltkrievijas, bet pieaug viltoto cigarešu īpatsvars.

Kontrabandas un viltoto cigarešu īpatsvars Lietuvā pērn bija 17,3%, bet Igaunijā - 10,8%.

Lietuvā kopējais cigarešu patēriņš pērn bija 2,47 miljardi, no tām kontrabanda veidoja 430 miljonus cigarešu. Lietuvā budžeta zaudējumi no cigarešu kontrabandas pērn bija 74,3 miljonu eiro apmērā.

Lietuvā 89% nelegālo cigarešu veidoja kontrabanda no Baltkrievijas, bet 5% bija viltojumi.

Igaunijā kopējais cigarešu patēriņš pērn bija 1,29 miljardi, no tām kontrabanda veidoja 140 miljonus cigarešu. Igaunijā budžeta zaudējumi no cigarešu kontrabandas pērn bija 29,6 miljonu eiro apmērā.

Igaunijā 57% nelegālo cigarešu veidoja kontrabanda no Baltkrievijas, bet 29% bija viltojumi.

Lai gan pēdējos gados cigarešu kontrabandas apjoms Latvijā ir samazinājies, tomēr tas joprojām ir būtiski augstāks nekā vidēji Eiropas Savienībā, uzsvēra Apsalone. Kontrabandas cigaretes Latvijā vēl arvien pārsvarā tiek ievestas no Baltkrievijas par spīti tam, ka pēc Krievijas sāktā kara Ukrainā robeža ar Baltkrieviju tiek pastiprināti kontrolēta.

Tāpat aktuāla tendence visā Eiropā, tostarp Latvijā, ir cigarešu viltošanas un nelegālās ražošanas apjoma pieaugums. Apsalone norādīja, ka redzami arī būtiski citu tabakas un nikotīna produktu nelegālās tirdzniecības riski.

Apsalone uzsvēra, ka tādēļ Latvijā ir īpaši svarīgi veidot pārdomātu un samērīgu akcīzes nodokļa politiku, ņemot vērā akcīzes nodokļa likmes kaimiņvalstīs, un apsvērt samērīgus tirdzniecības ierobežojumus, kuru ievērošanu būs iespējams nodrošināt. Tāpat jāstiprina tiesībsargājošo institūciju kapacitāti un pārrobežu sadarbību nelegālās ražošanas novēršanai.

Jau rakstījām, ka katrs trešais iedzīvotājs Latvijā un Lietuvā nemaz nenosoda kontrabandas preču iegādi.