Nedaudz pieaugušas būvniecības izmaksas Latvijā

© Romāns Kokšarovs / F64

Latvijā būvniecības izmaksas šogad maijā pieauga vidēji par 2,3% salīdzinājumā ar 2023.gada attiecīgo periodu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Tostarp strādnieku darba samaksa 2024.gada maijā salīdzinājumā ar pagājušā gada maiju Latvijā pieauga par 6,1%, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas - par 3,2%, bet būvmateriālu cenu līmenis nemainījās.

Savukārt 2024.gada maijā, salīdzinot ar aprīli, būvniecības izmaksu līmenis palielinājās par 0,1%. Strādnieku darba samaksa pieauga par 0,8%, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas - par 0,4%, bet būvmateriālu cenas samazinājās par 0,4%.

Maijā būvniecības izmaksu vidējo līmeni visvairāk ietekmēja darba samaksas pieaugums ceļa būves palīgstrādniekiem un montētājiem.

2024.gadā datus par būvniecības resursu cenām sniedz apmēram 230 būvuzņēmumu un vairāk nekā 45 tirdzniecības uzņēmumu.

Cenu apsekojuma izlasē iekļauti būvuzņēmumi, kuriem 2023.gadā bija lielākais pašu spēkiem veiktais būvdarbu apmērs, tostarp 94,8% no apsekotajiem uzņēmumiem pašu spēkiem veikto darbu apmērs pārsniedza vienu miljonu eiro gadā, no tiem 32,9% uzņēmumu darbu apmērs bija virs pieciem miljoniem eiro gadā.

Latvijā

Sabiedrības apspriešanai ir nodots jauns zāļu uzcenojuma modelis, līdz ar kura ieviešanu Veselības ministrija iecerējusi samazināt recepšu zāļu cenas par aptuveni divdesmit procentiem. Tas ir visai ambiciozs plāns. Intervijā “Neatkarīgajai” veselības ministrs Hosams Abu Meri skaidro, kā viņš to iecerējis sasniegt. “Mēs ejam visās frontēs,” kopumā par visiem iesāktajiem darbiem veselības nozarē saka ministrs.

Svarīgākais