Abu Meri aicina pievērsties veselīgam dzīvesveidam, lai atslogotu veselības aprūpes budžetu

© Ģirts Ozoliņš / F64

Aktīvam dzīvesveidam un veselīgu paradumu veicināšanai, kā arī slimību profilaksei ir ļoti liela loma ne tikai sloga mazināšanai uz veselības aprūpes budžetu, bet arī ekonomiska ietekme uz sabiedrības kopējo labklājību, tiekoties ar Latvijas Olimpiskās komitejas prezidentu Raimondu Lazdiņu, norādīja veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Veselības ministrs uzsvēra, ka viens no viņa mērķiem ir uzlabot Latvijas iedzīvotāju veselību, pagarinot veselīgi nodzīvoto gadu skaitu un novēršot priekšlaicīgu saslimšanu. Tomēr viņš atzina, ka aktīvam dzīvesveidam un veselīgu paradumu veicināšanai, kā arī slimību profilaksei nav pievērsta vajadzīgā uzmanība.

Veselības veicināšanas un slimību profilakses aktivitātes ir jāīsteno kompleksi un visās valsts politikās, tikai kopā mēs varam veidot veselu Latviju," pauda Abu Meri.

Lazdiņš informēja par populāro projektu "Sporto visa klase", ko īsteno Latvijas Olimpiskā komiteja ar mērķi veicināt veselīgas sabiedrības pamatu un jauniešu ieinteresētību sportiskās aktivitātēs un kustīgā dzīvesveidā, uzlabojot savu veselību un dzīves kvalitāti. Projekts ir ļoti būtisks, un LOK prezidents aicināja veselības ministru to atbalstīt politiskā līmenī, lai nodrošinātu tā sekmīgu turpināšanu.

Amatpersonas pārrunāja populāru Latvijas sportistu iesaistīšanu informatīvās kampaņās, lai bērnus un jauniešus motivētu veselīgam dzīvesveidam.

"Sporta pasaule ir gatava iet kopā ar veselības nozari aktīva dzīvesveida veicināšanā un sportisku aktivitāšu popularizēšanā sabiedrībā, jo īpaši bērnu un jauniešu vidū. Tāpat jādomā ne tikai par fizisko, bet arī par mentālo veselību, jo šobrīd šīs abas tēmas ir cieši saistītas un neatraujamas. Esam gatavi runāt par bērnu un jauniešu veselību un veicināt viņu iesaisti sportiskās aktivitātēs arī ar sabiedrībā zināmu sportistu palīdzību," teica Lazdiņš.

LOK prezidents nāca klajā ar vairākiem priekšlikumiem saistībā ar padziļinātām profilaktiskām pārbaudēm bērniem, kas nodarbojas ar sportu, aicinot paplašināt speciālistu loku un pakalpojumu pieejamību reģionos.

Veselības ministrija (VM) norādīja, ka mazkustīgums ir viens no būtiskākajiem faktoriem, kas rada liekā svara un aptaukošanās un citu neinfekcijas slimību attīstības risku. Fizisko aktivitāšu veicināšana ir ietverta vairākos valsts politikas plānošanas dokumentos - Nacionālajā attīstības plānā, Sabiedrības veselības pamatnostādnēs, Sporta politikas pamatnostādnēs.

VM un Slimību profilakses un kontroles centrs sadarbībā ar pašvaldībām un citiem partneriem regulāri īsteno iniciatīvas un izglītojošas kampaņas fizisko aktivitāšu veicināšanai. Šobrīd VM izstrādā rīcības plānu liekā svara un aptaukošanās izplatības pieauguma mazināšanai 2025.-2029. gadam, kas paredz dažādus uzdevumus iedzīvotāju fizisko aktivitāšu paradumu uzlabošanai.

Veselības ministrs un LOK pārstāvji tiksies arī turpmāk, lai vienotos par kopīgām aktivitātēm fizisko aktivitāšu veicināšanai jauniešu vidū un sabiedrībā kopumā.

Svarīgākais