“Savā profesionālajā darbībā redzu negatīvu tendenci, un mazkustīgums ir tikai daļa no problēmas. Problēmas izraisa cukurs, kuru mēs lietojam faktiski pēdējos 100 gadus, taču pirms tam neesam to lietojuši tūkstošiem gadu. Agrāk bija medus un cukuru kaut kādās viesībās izsaiņoja no drāniņas un kādu graudiņu kā tādu garumu kaut kur uzbēra,” skaidro plastikas ķirurgs Zaržeckis.
Cukurs ne tikai satur ļoti daudz kaloriju, bet arī izslēdz dabisko mehānismu, kurš mums ķermenī iebūvēts, lai mēs saprastu, vai mums ir vai nav vēl jāēd. Daudzi pie tā jau ir adaptējušies, jo dabiskā izlase strādā, bet daudziem tomēr tas rada problēmas, viņi kļūst drukni, un tas rada slodzi veselības sistēmai, analizē J. Zaržeckis.
“Mums tagad bieži runā, ka ir jāceļ nodokļi. Es teiktu, ka vislielākais nodoklis jāuzliek cukuram. Varbūt tad to tik daudz neliks klāt visiem produktiem, jo tagad cukurs ir klāt jebkam. Agrāk, kad cepa maizi, cukuru klāt nelika, nekā tamlīdzīga,” vērtē Jānis Zaržeckis.