Latvijas Nacionālais teātris atteiksies no noslēgtā nomas līguma ar viesizrāžu "Ārprātīgo piezīmes" organizatoriem

© Oksana Džadana/f64

Latvijas Nacionālais teātris nosaka moratoriju krievu valodā iestudētām viesizrādēm uz savām skatuvēm, aģentūru LETA informēja teātra direktors Māris Vītols.

Vītols skaidro, ka ar šādu lēmumu teātris nekādā veidā nevēršas pret profesionālajiem teātra māksliniekiem, kuri pēc kara sākuma aizbraukuši no Krievijas, un ciena viņu izvēli pamest un nosodīt noziedzīgo Vladimira Putina režīmu.

Tāpat viņš akcentē, ka Latvijas Nacionālais teātris atteiksies no noslēgtā nomas līguma ar viesizrāžu "Ārprātīgo piezīmes" organizatoriem.

Bija paredzēts, ka 18.septembrī un 19.septembrī Latvijas Nacionālajā teātrī notiks režisora un mākslinieka Dmitrija Krimova iestudējuma "Ārprātīgo piezīmes" viesizrādes, kurās bija jāspēlē aktieriem Čulpanai Hamatovai un Maksimam Suhanovam.

Pēc Vītola paustā, Latvijas Nacionālais teātris atzīst, ka, iznomājot telpas teātra aģentūras "Entracte International" organizētajām viesizrādēm "Ārprātīgo piezīmes", nav pienācīgi izvērtēta šī nomas pasākuma simboliskā un morālā nozīme Krievijas agresijas pret Ukrainu kontekstā.

"Nacionālā teātra skatuve nav piemērota vieta krievu valodā iestudētām viesizrādēm laikā, kad Krievija Ukrainā turpina asiņainā Putina režīma izraisīto karu. Teātris ir pieņēmis lēmumu atteikties no noslēgtā nomas līguma ar viesizrāžu "Ārprātīgo piezīmes" organizatoriem," norāda Latvijas Nacionālā teātra vadītājs.

Kā liecina tīmekļvietnē "bilesuparadize.lv", iestudējums "Ārprātīgo piezīmes" ir teātra aģentūras "Entracte International" projekts, kas tapis ar Lielbritānijas fonda "Weexist!" atbalstu. Fonds nodarbojas ar krievvalodīgās kultūras atbalstu, attīstīšanu un saglabāšanu trimdas apstākļos.