Siliņa: "Latvenergo" peļņu izmanto elektrības cenu samazināšanai

© Kęstutis Vanagas / F64

"Latvenergo" peļņas daļa, kas tiek ieskaitīta valsts budžetā, aiziet atpakaļ iedzīvotāju un uzņēmēju vajadzībām, pēc koalīcijas sanāksmes žurnālistiem teica ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS).

Gan Ministru prezidente Evika Siliņa (JV), gan ekonomikas ministrs atgādināja, ka valdība jau pērn nolēma daļu no "Latvenergo" peļņas novirzīt sadales tarifu palielināšanās kompensēšanai.

Līdz ar to "Latvenergo" peļņa jau tagad tiek izmantota elektrības cenu samazināšanai, akcentēja Siliņa.

To politiķi sacīja pēc valdību veidojošo partiju sanāksmes, atbildot uz jautājumu, vai "Latvenergo" peļņas 2024.gada pirmajā ceturksnī pieaugumu varētu izmantot elektrības cenas iedzīvotājiem samazināšanai.

Valainis arī norādīja uz to, ka no "Latvenergo" līdzekļiem arī tiek nodrošināts atbalsts sociāli mazāk aizsargātiem iedzīvotājiem.

Politiķis tāpat skaidroja, ka trešā daļa no peļņas "aiziet atpakaļ "Latvenergo" sistēmas efektivitātes nodrošināšanai". Pārējā nauda tiešā veidā nonāk valsts budžetā, lai atbalstītu iedzīvotājus visdažādākajos veidos, uzsvēra ekonomikas ministrs.

Valainis arī skaidroja, ka "Latvenergo" ienākumus gūst ne tikai no elektrības, bet arī dabasgāzes pārdošanas - šajā jomā uzņēmumam ir dubultojies klientu skaits.

Pašlaik līdz gandrīz 250 000 esot pieaudzis "Latvenergo" ārpus Latvijas esošo klientu skaits un uzņēmums apmēram pusi no saražotās elektrības ir pārdevis ārpus Latvijas. Pašlaik tiek strādāts, lai šī daļa paliktu vēl lielāka un lai "Latvenergo" darbotos ne tikai Baltijas valstīs, bet arī Polijā un ietu vēl tālāk ar lielākas tirgus daļas panākšanu.

Šādā veidā vēl vairāk pieaugtu "Latvenergo" peļņa, par kuras sadali Latvijas iedzīvotājiem lemj Saeimas deputāti, pauda Valainis.

Kā ziņots, AS "Latvenergo" koncerna apgrozījums šogad pirmajā ceturksnī bija 599,316 miljons eiro, kas ir par 17,9% mazāk nekā 2023.gada attiecīgajā periodā, savukārt koncerna peļņa pieauga par 59,1% un sasniedza 172,449 miljonus eiro, liecina "Latvenergo" sniegtā informācija biržai "Nasdaq Riga".

Vienlaikus koncerna māteskompānijas apgrozījums 2024.gada pirmajā ceturksnī saruka par 23,4% un bija 412,04 miljoni eiro, bet mātesuzņēmuma peļņa bija 160,57 miljoni eiro, kas ir pieaugums par 51,6%.

Pozitīva ietekme bijusi lielākam pārdotās elektroenerģijas apjomam, kā arī sadales segmenta ieņēmumu pieaugumam, stājoties spēkā jaunajiem AS "Sadales tīkls" tarifiem no 2023.gada 1.jūlija.

Finanšu pārskata vadības ziņojumā skaidrots, ka 2024.gada pirmajos trīs mēnešos "Latvenergo" koncerns saražoja 2319 gigavatstundas elektroenerģijas, kas ir par 6% vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn.

Svarīgākais