Latvijā būtiski krities stirnu nomedīšanas apmērs

© Mārtiņš Zilgalvis / F64

Latvijā no šodienas sākas stirnu āžu medību sezona, savukārt stirnu kazu un kazlēnu vecumā līdz vienam gadam medību sezona sāksies 15.augustā, aģentūru LETA informēja Valsts meža dienestā (VMD).

Stirnu medību sezona turpināsies līdz 30.novembrim.

Pēc VMD rīcībā esošās informācijas, kopš stirnas kļuvušas par nelimitētajiem medījamajiem dzīvniekiem, ir būtiski krities to nomedīšanas apmērs.

2022./2023.gada medību sezonā Latvijā tika nomedītas 27 525 stirnas, no kurām 39,7% bija āži, 29,1% - kazas, bet 21,3% - kazlēni, savukārt 2023./2024.gada medību sezonā VMD saņēmis informāciju par 18 736 stirnu nomedīšanu, tostarp 47,2% no pagājušajā sezonā nomedītajām stirnām bija āži, 28,6% - kazas, bet 20,4% - kazlēni.

Dienestā norāda, ka, iesniedzot informāciju VMD, daļai nomedīto stirnu dzimums un vecums nav ticis norādīts.

VMD atgādina, ka stirnu nomedīšanas apmēra vēlamajās proporcijās āži tiek nomedīti ne vairāk par 35%, kazas - 35-50%, bet kazlēni - 25-30% no kopējā nomedīšanas apjoma.

VMD vērtē, ka šajā medību sezonā valstī mitinās apmēram 216 000 stirnu.

Atbilstoši Medību noteikumiem stirnas ir nelimitētie medījamie dzīvnieki. Taču Medību likums nosaka, ka stirnas atļauts medīt tikai reģistrētos medību iecirkņos, kuru platība ir vismaz 350 hektāru. Nomedītās stirnas pirms to pārvietošanas no nomedīšanas vietas ir jāreģistrē mobilajā lietotnē "Mednis", vienas dienas laikā pēc medībām nosūtot šo informāciju uz Meža valsts reģistru.

VMD ir valsts pārvaldes iestāde, kas uzrauga meža apsaimniekošanu, medību un dabas aizsardzības reglamentējošo normatīvo aktu ievērošanu, kā arī īsteno meža uguns apsardzību. Dienests uztur Meža valsts reģistru, kur tiek apkopota informāciju par mežu, tajā notiekošo saimniecisko darbību, medībām un medījamiem dzīvniekiem.

Latvijā

Paredzētais mēnešalgu palielinājums tiesu darbiniekiem 6% apmērā nenodrošinās konkurētspējīgu atlīdzību juridisko profesiju tirgū, aģentūrai LETA norādīja Tieslietu padomes pārstāvji, komentējot piektdien, 5.jūlijā, padomē atbalstītos un Tieslietu ministrijas (TM) piedāvātos pilsētu tiesu un apgabaltiesu budžeta prioritāros pasākumus 2025. līdz 2028.gadam.

Svarīgākais