FOTO.VIDEO. Ruckas muiža kļūst par Toskānas picu oficiālo pārstāvi Vidzemē

© Ruckas muiža

Kopš seniem laikiem muižnieki ir bijuši lieli ceļotāji un no ārzemēm atgādājuši eksotiskus augus, neredzētas mašīnas, kultūras tradīcijas un, protams, ēdienu receptes. Renārs Sproģis turpina seno tradīciju un kā Ruckas muižas saimnieks no Toskānas Itālijā atgādājis oriģinālu picas krāsni, kurā taps gan itāļu, gan latviešu gaumē ceptas picas.

Picas ir tāda dīvaina padarīšana

Picas tiek uzskatītas par itāļu ēdienkartes pamatu, tomēr neviens neuzdrošināsies apgalvot, ka viena konkrēta pica ir īstā un vienīgā pareizā. Picu ēšana ir populāra visā pasaulē, un katrā vietā tās ir atšķirīgas, jo katra pasaules reģiona un valsts iedzīvotājiem ir atšķirīgas garšas sajūtas, iemīļotākie produkti un izpratne par to, kādai jābūt īstai picai.

Pašā Itālijā ir tik daudz picu variantu, ka grūti nosaukt, tieši kurā ceptuvē top tā vienīgā īstā. Lai gan Itālijas reģionu pārstāvji mēdz diskutēt, kuram ir visautentiskākā pica, pie viena kopsaucēja viņi nenonāk. Tāpēc Renārs Sproģis ir iecerējis, pieturoties pie picu cepšanas tradīcijām Toskānā, veidot jaunus picu variantus Latvijā, Ruckas muižas virtuvē.

Plānots, ka kafejnīca Ruckas muižā būs atvērta jau jūlijā, tur varēs pasūtīt arī uz vietas ceptas picas Toskānas tradīcijās vai izvēlēties kādu latvisku variantu.

Līdz ar oriģinālās Toskānas picu krāsns ierašanos Ruckas muižā tā kļūst par Toskānas picu oficiālo reģionālo pārstāvi.

Picās un pastā savij latvisko un itālisko

Renārs Sproģis apsaimnieko ne tikai Ruckas muižu un Ungurmuižu, bet arī kopj sava vectēva mantojumā atstāto zemi. Lielāko daļu platības aizņem griķu lauki. Saimnieks stāsta: “Mēs vēlamies izdarīt kaut ko vairāk nekā tikai izaudzēt griķu ražu un pārdot. Tāpēc jau ziemā no Austrijas tika piegādātas dzirnavas, kurās gan griķi, gan kvieši, gan rudzi var pārtapt miltos. Esam gājuši vēl tālāk - ir iegādātas arī mini dzirnaviņas, kuras izmantosim radošajās nodarbībās. Bērni varēs uzskatāmi redzēt, kā graudi pārtop miltos, iemācīties samīcīt mīklu un katrs pats izcept savu picu. Piebildīšu, ka ir iegādātas ne tikai mazas pilnībā funkcionējošas dzirnas, bet arī picu krāsns, lai bērni radošajās darbnīcās varētu darboties un gūt prieku no visa procesa.”

Jāpiebilst, ka Ruckas muižā ne tikai mals miltus un ceps picas, bet ražos arī pastas.

Runājot par izejvielām, kas tiks izmantotas picu cepšanai un pastas gatavošanai, saimnieks stāsta, ka variāciju ir ļoti daudz - tiks izmantoti gan itāļu tradicionālie produkti, tostarp pašā Itālijā audzēti kvieši, gan Latvijas laukos izaugusī raža, tostarp pašu saimniecībā audzētie griķi. “Man bieži jautā: kāpēc tieši griķi? Es domāju, ka griķi ir ļoti latvisks produkts un tā sastāvā ir ļoti daudz derīgu vielu, tāpēc griķu lietošana uzturā ir ar pievienoto vērtību - tie ir garšīgi un ļoti veselīgi.”

Bērnu radošajām darbnīcām būs pašiem sava picu krāsns / Ruckas muiža

Viss par Ruckas muižu šeit.

NRA.lv par muižu rakstīja šeit.

Picu krāsnis ierodas Ruckas muižā

Līdz ar lielajām dzirnavām no Austrijas tika pasūtītas arī funkcionējošas mini dzirnaviņas, kas tiks izmantotas bērnu radošanās darbnīcās / Ruckas muiža