Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Februārī par trešdaļu samazinājusies elektroenerģijas cena; "Enefit" nosauc iemeslu cenu kritumam

© f64.lv, Kaspars Krafts

Elektroenerģijas cenu samazinājumu februārī veicinājuši netipiski siltie laikapstākļi, kā arī vēja parkos un hidroelektrostacijās saražotās enerģijas apjoma pieaugums, informē energokompānijas "Enefit" pārstāvji.

Jau ziņots, ka elektroenerģijas vidējā cena februārī Latvijas tirdzniecības apgabalā bija 74,78 eiro par megavatstundu (MWh), kas ir par 36% mazāk nekā janvārī un par 34,4% mazāk nekā 2023.gada februārī.

Februārī zemākā elektroenerģijas cena "Nord Pool" biržas Latvijas cenu apgabalā bija negatīva -2,01 eiro par MWh, bet augstākā cena bija 250 eiro par MWh.

"Enefit" juridisko klientu segmenta vadītājs Raimonds Vērdiņš norāda, ka elektroenerģijas vairumtirdzniecības cenu krituma atslēgas faktors bija siltie laikapstākļi.

"Gaisa temperatūra lielāko daļu februāra bija augstāka nekā gaidīts, kas mazināja elektroenerģijas pieprasījumu. Ja janvārī Latvijas kopējais elektroenerģijas patēriņš bija 672 gigavatstundas (GWh), februārī tas kritās par 13% un bija vien 585 GWh," pauž Vērdiņš.

Vienlaikus ar augstu atdevi darbojās Latvijas un Baltijas reģiona atjaunīgās enerģijas spēkstacijas. Līdzās efektīvai vēja parku darbībai kūstošais sniegs paaugstināja ūdens līmeni upēs un veicināja hidroelektroenerģijas ražošanas apjomus, kas pat februārī sasniedza 366 GWh salīdzinājumā ar 330 GWh janvārī.

Kopumā februārī ar vēja un hidrospēkstaciju palīdzību Latvijā tika saražota 391 GWh zaļās enerģijas.

Jau ziņots, ka "Enefit" apgrozījums 2022.gadā Latvijā bija 290,6 miljoni eiro, kas ir 2,5 reizes vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt zaudējumi bija 1,114 miljoni eiro. Uzņēmums reģistrēts 2006.gadā, un tā pamatkapitāls ir 7,485 miljoni eiro. "Enefit" vienīgais īpašnieks ir Igaunijā reģistrētā "Eesti Energia", liecina "Firmas.lv" informācija.