Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā

Militārais eksperts skaidro, kas notiks Latvijā kara gadījumā

© Pixabay.com

Lietuvā jau 2015. gadā tika izdota grāmata, kā rīkoties, ja sākas karš. Latvijā buklets, kā rīkoties pirmās 72 stundas kara vai krīzes gadījumā, iznāca 2022. gadā. Tajā apkopota informācija un padomi, kā rīkoties. Taču tikai retais var iedomāties, kas patiesībā notiks, ja Latvijai tiks uzbrukts.

NBS rezerves kapteinis, militārais eksperts Mārtiņš Vērdiņš portālam TV3 skaidro, kāda situācija, visticamāk, izveidotos kara gadījumā Latvijā.

“Situācija būtu kā pēc “Positivus” festivāla, tikai ar daudz lielākām cilvēku masām,” norāda Vērdiņš. “Mums nav astoņu joslu šosejas kā uz Berlīni. Sāktu veidoties sastrēgumi, visiem vietas nepietiks.”

Iespējams, trūks degvielas un pie DUS veidosies garas rindas. Eksperts norāda, ka arī DUS šādā brīdī nebūtu gatavas uzņemt un apkalpot tik lielas cilvēku masas: “Labākajā gadījumā visi atgriezīsies vai pametīs mašīnu un dosies ceļā kājām, ar velosipēdu,” norāda Vērdiņš.

Lietuvā izdotajā grāmatā apkopoti vērtīgi padomi, ko darīt, ja tiešām Lietuvā sākas karš, piemēram, ieteikts maksimāli ātri evakuēties, nodrošinoties ar pārtikas un ūdens krājumiem. Evakuācijas laikā jāturas tālāk no bruņotiem cilvēkiem, jāpārvietojas tikai dienas laikā. Ja evakuēties nav iespējams, sarūpējiet ieroci, palieciet mājās un ierīkojiet slēpni. Ja īpašums kļūst par aktīvās karadarbības vietu, grāmatā ieteikts to pamest un neupurēt dzīvību īpašuma labad. Rokasgrāmatā arī skaidrots, kā sevi atbrīvot no gruvešiem, kā rīkoties, nonākot iebrucēja karaspēka gūstā utt.
Latvijā ir izdots buklets, kā rīkoties pirmās 72 stundas kara vai krīzes gadījumā.