Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Latvijā

Izglītības iestādes šonakt saņēmušas jaunas draudu vēstules; policija skaidro, kā rīkoties [papildināts 12:14]

© f64.lv, Lauris Aizupietis

Valsts policija ziņo, ka naktī uz pirmdienu vairāki simti skolu un pirmsskolu, kā arī mācību centru visā Latvijā savos e-pastos saņēmuši draudu vēstules krievu valodā.

Kā Valsts policija ziņo savos sociālo mediju kontos, tad izglītības iestādes saņēmušas spridzināšanas draudus.

Visas vēstules, kas nosūtītas mācību iestādēm, ir līdzīga rakstura tām, kuras jau pagājušā nedēļā saņēma izglītības iestādes.

Pagājušajā nedēļā spridzināšanas draudu vēstules saņēma gan izglītības iestādes Latvijā, gan Igaunijā, gan arī Lietuvā.

Kā ziņo likumsargi, tad izvērtējot vēstuļu saturu, fiziska apdraudējuma nepastāv un nav nepieciešams veikts evakuāciju. Policija ļauj izglītības iestādēm turpināt savu darbu.

"Valsts policijā šādos gadījumos ir izstrādāti precīzi rīcības algoritmi, kuros skaidri definēta rīcība un riska līmeņa novērtējums - arī šo e-pastu saturu Valsts policija ir izvērtējusi un pēc policijas risku līmeņa izvērtējuma fiziska apdraudējuma nav un evakuāciju veikt nav nepieciešams. Vēršam uzmanību, ka izglītības iestādes var turpināt darbu."

Valsts policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka identiska satura draudu e-pasti šodien izplatīti arī citām iestādēm, tajā skaitā tiesām un pašvaldībām. Policija ir saziņā ar šīm iestādēm.

Likumsargi ir informējuši iestādes, kā rīktoties tālāk. Valsts policija aicina iedzīvotājus sekot policijas norādēm, saglabāt mieru un neļauties panikai, jo tieši to arī noziedznieki sagaida.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (JV) Latvijas Radio arī atzina, ka Latvijas iestādes turpina masveidā saņemt e-pasta ziņojumus par terorisma draudiem, kurus Valsts policija kvalificējusi kā zema riska draudus.

Šādus e-pasta sūtījumus saņemot arī iestādes un organizācijas Baltijas kaimiņvalstīs un Polijā. Baltijas valstu un Polijas tiesībsargājošo iestāžu darbinieki strādā ciešā sadarbībā, lai atklātu šos noziegumus, apliecināja Kozlovskis, piebilzdams, ka sākotnējā informācija liecina, ka sūtītāji nebūs viegli izsekojami.

Viņš skaidroja, ka draudu vēstuļu sūtītāju mērķis ir destabilizēt situāciju un izraisīt sabiedrībā jaunu satraukuma vilni, taču iedzīvotājiem nevajadzētu uz tiem uzķerties un krist panikā.

Iekšlietu ministrs atgādināja, ka dzīvojam hibrīdkara apstākļos. Terorisma draudu līmenis Latvijā joprojām ir zems, tomēr ikvienam ir vērts saglabāt modrību jebkurā dzīves situācijā, atzina politiķis.

Valsts policija aizvadītājā nedēļā publicēja precīzas norādes, kā rīkoties, saņemot draudu e-pastus.

Ja nav nepieciešama tūlītēja policijas palīdzība, konsultatīvos jautājumos viņi sazināties ar Valsts policijas informatīvo tālruni 67075333.

Kā ziņots, pagājušās nedēļas sākumā divu dienu laikā vairākas izglītības iestādes visā Latvijā saņēma anonīmus draudu e-pastus krievu valodā. Valsts policija vērsa uzmanību, ka saņemtie e-pasti vērtējami kā zema līmeņa riska draudi un šī ir mērķtiecīga noziedzīga akcija, kuras mērķis ir destabilizēt sabiedrību un iestāžu darbu. Šī iemesla dēļ izglītības iestādes tikai aicinātas nepārtraukt darbu, tomēr virkne no tām tomēr izvēlējās veikt bērnu evakuāciju.

Valsts policijas rīcībā esošā informācija liecinot, ka draudu sūtītājs bijis viens un tas pats, turklāt šī paša noziedznieka aktivitātes esot novērotas jau apmēram pirms gada, kad arī vairākas organizācijas saņēmušas līdzīgas draudu vēstules.