Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

"E-silva" prognozē: kad malkas cena varētu būt viszemākā?

© f64.lv, Kaspars Krafts

Tuvojoties apkures sezonas noslēgumam, malkas cenas kritums ir loģisks, un paredzams, ka nākamos mēnešus tendence turpināsies, maijā malkas cenai sasniedzot tās zemāko punktu, vēsta meža izsoļu sistēmas Latvijā "E-silva" pārstāvji.

Kā atzīmē E-silva" pārstāvji, malkas cenas februārī piedzīvoja stabilu, bet lēnu lejupslīdi, tostarp apses malkas cena, pēc neliela kāpuma janvārī, februāra laikā samazinājās pa 10,4%. Ja janvārī apses malka maksāja 67 eiro par kubikmetru, tad februāra beigās cena bija 60 eiro par kubikmetru.

Vienlaikus izsoļu sistēmas pārstāvji uzsver, ka, lai gan koksnes tirgū vērojama malkas cenas lejupslīde, tā noteikti nav atgriezusies pirmskara līmenī. Pērnā gada pavasaris bija izņēmums, kad malkas cena, sākoties pavasarim, pakāpeniski pieauga un piedzīvoja vēl iepriekš nepieredzētu cenu līmeni.

"E-silva" pārstāvji paredz, ka šī gada maijā, līdzīgi kā visus iepriekšējos gadus, enerģētiskās koksnes cena sasniegs tās tradicionāli zemāko punktu. Savukārt vasaras vidū, kad mājsaimniecības sāks gatavoties nākamajai apkures sezonai un pieprasījums pēc enerģētiskās koksnes palielināsies, atkal varētu būt novērojama cenas augšupeja.

Vienlaikus uzņēmumā atzīmē, ka 2022.gada oktobrī bija novērojama iepriekš neredzēti augsta bērza papīrmalkas cena - 130 eiro par kubikmetru, bet, sākoties pakāpeniskai cenas lejupslīdei novembrī, šī gada sākumā cena nu jau ir stabilizējusies.

Kā liecina "E-silva" dati, pēc janvāra beigās piedzīvotā nelielā bērza papīrmalkas cenas pieauguma, februārī atkal bija novērojama neliela cenu lejupslīde, bērza papīrmalkas cenai samazinoties no 85 eiro par kubikmetru līdz 83 eiro par kubikmetru. Tikmēr egles un priedes papīrmalkas vidējā cena februārī saglabājās janvāra līmenī un bija 78 eiro par kubikmetru.

"E-silva" ir meža izsoļu platforma. "E-silva" uzturētājs ir Latvijas pilna servisa meža apsaimniekošanas uzņēmums SIA "Forest Mentor Group".

"Forest Mentor Group" apgrozījums 2021.gadā bija 423 131 eiro, kas ir 2,4 reizes vairāk nekā 2020.gadā, savukārt kompānijas peļņa pieauga 2,8 reizes un bija 25 966 eiro. Kompānija "Forest Mentor Group" reģistrēta 2015.gadā, un tās pamatkapitāls ir 3000 eiro. Uzņēmuma īpašnieki ir Silva Šnikere (90%) un Normunds Valts Štolcers (10%).